V Moravskoslezském kraji se ČSSD znovu dohodla s komunisty

Praha - V Moravskoslezském kraji povládne příští čtyři roky staronová koalice ČSSD a komunistů. O koaličním partnerovi rozhodl krajský výbor sociální demokracie, který tuto variantu upřednostnil před koalicí s ODS a lidovci. Na Vysočině se komunisté dohodli s ČSSD na podpoře menšinové jednobarevné vlády sociální demokracie. O konkrétních podmínkách ještě budou obě strany jednat. ČSSD má dnes za sebou i jednání v Plzeňském kraji, místní komunisté po ní chtějí tři místa radních. Stejná koalice se rýsuje i v Královéhradeckém kraji. V Libereckém kraji se vítězní Starostové pro Liberecký kraj sešli s ODS, k dohodě ale nedošlo.

V Moravskoslezském kraji obsadí sociální demokraté křeslo hejtmana a také čtyř náměstků, komunisté pak budou mít náměstky dva. Poměr hlasů v jedenáctičlenné krajské radě bude 7:4 ve prospěch ČSSD. Koalice bude mít v pětašedesátičlenném krajském zastupitelstvu převahu 44 hlasů.

Sociální demokraté už v úterý naznačili, že s největší pravděpodobností budou pokračovat právě v dosavadní spolupráci s komunisty. ODS a lidovci totiž podle lídra a pravděpodobného budoucího hejtmana Miroslava Nováka měli naprosto stejné podmínky na personální obsazení rady a náměstků. Také požadovali čtyři radní, z toho dva měli být náměstci. Obě strany tak stejně jako v uplynulém období skončí v opozici, dalším opozičním uskupením budou Nezávislí, kteří jsou v krajském zastupitelstvu nováčkem.

Na Vysočině podpoří komunisté jednobarevnou vládu ČSSD

Včera se sociální demokraté na Vysočině obrátili s nabídkou podpory menšinové vlády na komunisty a lidovce. „Lidovci ještě nereagovali. Komunisté se ozvali jako první, dáváme jim proto přednost. Teoreticky může při jednání ústní dohoda padnout, stoprocentní jistota bude známa v pátek dopoledne,“ uvedl krajský předseda ČSSD Zdeněk Chlád. 

Rozložení mandátů v Kraji Vysočina
Zdroj: ČT24

Komunisté na základě volebních výsledků původně chtěli otevřenou koalici se zastoupením v radě kraje, ale podle krajského předsedy Pavla Kalabuse vycházejí z reálné situace. „Jde nám hlavně o vládu levice, byť s naší jen tichou podporou,“ řekl Kalabus včera. Lidovci podle krajského předsedy Štěpána Komárka ještě oficiálně návrh ČSSD neprojednali. „Ale na základě ústních odezev si nejspíš nikdo podporu menšinové vlády nedokáže představit. Pokud komunisté na návrh ČSSD přistoupili, je situace jasná, půjdeme do opozice,“ podotkl Komárek.

V Královéhradeckém kraji chce vítězná ČSSD koalici s komunisty

V Královéhradeckém kraji bude vítězná ČSSD jednat o vytvoření koalice s KSČM. Večer o tom rozhodl krajský výkonný výbor sociálních demokratů. Koalice bude mít v krajském zastupitelstvu těsnou většinu jednoho hlasu. „Dospěli jsme k závěru, že blízkost programu, zejména co se týče zdravotnictví, sociálních věcí a dopravy, skýtá záruky, že tato koalice bude mít smysl a bude pracovat dobře,“ uvedla předsedkyně krajské organizace Hana Orgoníková.

ČSSD by chtěla v krajské radě šest zástupců, komunisté by pak měli tři, což podle Orgoníkové KSČM akceptovala. O konkrétních jménech se prý ale ještě nejednalo. Podle stávajícího hejtmana Lubomíra France (ČSSD) by měla nová koalice prosazovat levicovou politiku na úrovni kraje. „U ostatních zastupitelských klubů jsme viděli určité nevýhody v tom, že nejsou úplně jednotné, jako například Koalice pro Královéhradecký kraj, která je složená ze tří subjektů, a někde by byly i problémy personální,“ řekl Franc.

Rozložení mandátů v Královéhradeckém kraji
Zdroj: ČT24

Krajské volby v hradeckém kraji vyhrála ČSSD před KSČM, Koalicí pro Královéhradecký kraj a ODS. Do zastupitelstva se dostali také TOP 09 a Východočeši. Po volbách v roce 2008 utvořila ČSSD koalici s Koalicí pro Královéhradecký kraj a s SNK ED, která se ale letos do zastupitelstva nedostala. 

ČSSD a komunisté se dohodli v dalších krajích (zdroj: ČT24)

V Libereckém kraji se jednání příliš neposunula

ODS odmítla nabídku Starostů pro Liberecký kraj na spolupráci bez koaliční smlouvy a nemá zájem ani o dvě místa uvolněných radních. Uvedl to jablonecký primátor a člen vyjednávacího týmu ODS Petr Beitl. Stejnou nabídku dostala i ČSSD, zatím se ale nerozhodla. 

Stále reálněji tak v Libereckém kraji vypadá prostá koalice vítězného uskupení Starostové pro Liberecký kraj a Změny pro Liberecký kraj, která má v 45členném zastupitelstvu těsnou většinu 23 hlasů. I proto se starostové snažili získat širší podporu a nabídli ČSSD a ODS spolupráci a místa dvou neuvolněných radních bez pevné koaliční smlouvy. Pro změnu je totiž koalice s občanskými nebo sociálními demokraty nepřijatelná.

Rozložení mandátů v Libereckém kraji
Zdroj: ČT24

KSČM v Plzeňském kraji chce po ČSSD místa tří radních. Dosud vládnoucí sociální demokraté by dali přednost vlastní krajské vládě s tichou podporou komunistů. O nabídkách KSČM, ale i ODS budou jednat v neděli, řekl hejtman a krajský šéf ČSSD Milan Chovanec. Volby v kraji vyhrála ODS, stejně jako druhá ČSSD má 15 míst v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu, třetí komunisté mají 12 křesel a TOP 09 tři. ODS odmítá spolupráci s KSČM, takže pro utvoření koalice má klíčové postavení ČSSD. Chovanec je příznivcem levicového řešení.

„My jsme od nich (KSČM) slyšeli návrh na přímou koalici v poměru 6:3. Je to další z nabídek, kterou máme,“ řekl Chovanec. Už dříve dostal také nabídky od lídra vítězné ODS Jiřího Pospíšila. Jedna varianta navrhuje pět křesel pro ODS a čtyři pro ČSSD, druhá nabídka zní na čtyři místa v radě pro ČSSD, čtyři pro ODS a jedno pro TOP 09. Obě Pospíšilovy varianty počítají s hejtmanem z ODS.