Rudolf Náprstek, předseda o. s. Zdravá potravina:
„Slovo 'éčko', které lidé obvykle používají, označuje kód, který můžeme vidět na potravinách ve složení. Je tam vždy písmeno 'e', za ním pak nějaký číselný kód. Většina lidí si myslí, že písmeno 'e' je zkratkou slova emulgátor, což ale není, je to jenom skupina takzvaných éček. Těch je několik různých druhů, písmeno vychází z označení Evropy.“
Podle Náprstka existují také takzvaná kontroverzní éčka, u kterých je dobré mít se na pozoru. Tam patří umělá sladidla, umělá barviva a konzervanty. Problém je podle něj v tom, že výrobce má na výběr, zda použije právě „éčko“ s kódem, nebo může použít nějaký obecný název, které nemusí na první pohled jako nebezpečná látka vypadat.
„Evropská unie vydala nařízení, které výrobcům ukládá povinnost informovat o tom, že konkrétní umělá barviva v potravinách mohou způsobovat nežádoucí účinky, konkrétně tedy negativně ovlivňovat pozornost dětí. Mnoho výrobců proto ustoupilo od produkce takových potravin, aby nemuselo takto varovat,“ dodal Náprstek.
