Českem se prožene vítr, sníh ale nepřinese

Praha – Většinu českého území zasáhne dnes večer mimořádně silný vítr, který může zejména na  horách v severní části republiky dosáhnout rychlosti až 120 kilometrů v hodině. Výstraha meteorologů platí do zítřejšího odpoledne.

Výstrahu s vysokým stupněm nebezpečí vydal Český hydrometeorologický ústav pro vyšší polohy Královéhradeckého kraje od dnešních 20:00 do čtvrtečních 20:00. Stejně dlouho hrozí i menší nebezpečí silného větru v Pardubickém kraji, na Vysočině a ve vyšších polohách Libereckého, Olomouckého a Moravskoslezského kraje.

Vítr má zesilovat během dnešního večera a v noci na čtvrtek. Později může na hřebenech Hrubého Jeseníku, Orlických a Jizerských hor dosáhnout v nárazech rychlosti až 110 kilometrů v hodině. Rychlostí až 120 kilometrů v hodině může ojediněle vát na hřebenech Krkonoš, uvedli meteorologové. Doplnili, že na Českomoravské vrchovině a v přilehlých oblastech východních Čech by měli lidé počítat s nárazy větru do 70 kilometrů v hodině. Z tohoto důvodu by měli podle meteorologů návštěvníci hor omezit túry a neměli by se vydávat zejména na hřebeny.

Výhled na listopad? Větší mrazy přijdou až s adventem

Větrné počasí v počátku listopadu ovšem sníh nepřinese. Celý měsíc by mělo spíš pršet, a sněhová pokrývka se tak dá čekat leda na horách; denní teploty se totiž ve středních a nižších polohách mohou v některé dny vyšplhat i nad deset stupňů Celsia. Na přelomu týdne může být dokonce 14. Ani noci ještě nebudou chladné, předpověď počítá s osmi až dvěma stupni.

Také v období od 11. do 20. listopadu bude pokračovat pošmourné podzimní počasí. „Oblačno, přechodně zataženo nízkou oblačností. Místy déšť nebo mrholení, i mrznoucí, na horách přechodně srážky sněhové. Místy mlhy,“ tvrdí ČHMÚ. Denní maxima se budou pohybovat mezi dvěma až osmi stupni, při zmenšené oblačnosti může být až 11. V noci se ochladí na tři až minus tři stupně.

Denní a noční teploty zůstanou stejné i v poslední listopadové dekádě, mělo by ale přibývat sněhových srážek. Koncem měsíce by se mohlo částečně vyjasnit a ochladit. Přes den by pak měly být minus dva až plus čtyři stupně Celsia, v noci má přituhnout na sedm stupňů pod nulou.