Gazdík: John je naprosto neschopný

Praha - Předseda poslanců vládní TOP 09 Petr Gazdík vyzval lídra Věcí veřejných Radka Johna ke složení poslaneckého mandátu. Přinejmenším by měl skončit v čele bezpečnostního výboru. Pokud se ale John sám mandátu nevzdá, nikdo ho donutit nemůže, řekl Gazdík. „Investigativní novinář, který současně předsedá bezpečnostnímu výboru, je tak brutální střet zájmů, že ho nemůže vyřešit ničím jiným, než že odejde,“ komentoval člen mandátového a imunitního výboru Jan Vidím.

„Naši poslanci si na fungování Radka Johna v čele bezpečnostního výboru stěžují dlouhodobě. Je označován jako naprosto neschopný. Již několikrát, jak z mandátového imunitního výboru, tak z bezpečnostního výboru, unikly různé informace a poslanci vyjadřovali podezření, že unikají od Radka Johna nebo jeho prostřednictvím. Teď se to ukazuje v plné kráse, protože Radek John si vůbec neuvědomuje, že by toto bylo neslučitelné nebo že by něco přeháněl,“ řekl pro ČT24 Petr Gazdík.

Gazdík: Je to naprosto neslučitelné. Ohrožuje tím pověst Poslanecké sněmovny 

Předseda poslanců opoziční ČSSD Jeroným Tejc připomněl, že Johnův odchod ze sněmovny by vládní koalici pomohl, Johnovým náhradníkem je totiž paradoxně stále nynější ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský, který se s Věcmi veřejnými na jaře rozešel. „Je otázka, jestli to tak není připraveno,“ poznamenal Tejc. Spekulovat je podle něj možné o tom, že nyní se odehrává jen předehra a John později „pod tlakem okolností a médií“ skutečně oznámí odchod z Poslanecké sněmovny. „Vědomě by tak způsobil nástup pana Jankovského, který by následně podržel vládu,“ dodal opoziční politik. To Gazdík označil za naprosto účelovou spekulaci.

„Mám s jeho neschopností dostatečné zkušenosti z koaličních jednání. Ať si klidně píše, co chce, nicméně to není slučitelné s funkcí poslance Parlamentu ČR. Mohl kauzy dotáhnout do konce jako ministr vnitra, ale neudělal vůbec nic. Naopak si z něj podřízení dělali legraci, že jde o nejneschopnějšího ministra vnitra, kterého jsme tady měli,“ dodal Gazdík. Z čela bezpečnostního výboru by měl John odejít především proto, že tuto funkci dlouhodobě nezvládá.

Gazdík: Pokud se nevzdá mandátu sám, nikdo jej donutit nemůže

Jak bezpečnostní, tak mandátový a imunitní výbor mohou zasednout a Johna z čela výboru odvolat. „My ostatní poslanci můžeme, dokonce je to na příští týden zařazeno na jednání sněmovny, navrhnout změnu účasti na obou výborech tak, aby Radek John již nebyl jejich členem,“ uvedl Gazdík. „Pokud se ale on sám mandátu nevzdá, nikdo ho donutit nemůže,“ dodal.

Jan Vidím (ODS), člen mandátového a imunitního výboru:

„Investigativní novinář, který současně předsedá bezpečnostnímu výboru a navíc je ještě členem výboru, který ověřuje mandáty - to je situace, kterou Evropa nezná. Myslím, že Radek John je soudný člověk a sám pochopí, že takhle brutální střet zájmů nemůže vyřešit ničím jiným, než že odejde. Já žádné jeho odvolávání navrhovat nebudu, protože doufám, že je, opakuji, soudný člověk.“

František Bublan (ČSSD), bývalý člen výboru pro bezpečnost:

„Je to naprosto nelogický krok. Novináři by měli v zájmu veřejnosti kontrolovat činnost politiků, takto bude Radek John kontrolovat v podstatě sám sebe… U informací z bezpečnostního výboru bude velmi těžké rozlišit, zda je získal jako novinář, nebo člen výboru.“

John uvedl, že za souběžnou prací poslance a novináře střet zájmů nevidí. Komentáře politiků prý vnímá pozitivně. Vzkázal jim, ať se bojí, pokud kradli. „Co si koalice napekla, to si musí také sníst,“ poznamenal Tejc ke snaze TOP 09 odvolat Johna z čela bezpečnostního výboru. Byly to totiž právě vládní strany, které původně rozdělení bývalého branného a bezpečnostního výboru prosadily, aby Johnovi zajistily parlamentní funkci po jeho odchodu z čela ministerstva vnitra.  

Tejc: John se jako novinář choval pořád

Tejc by prý dokázal tolerovat, že je někdo novinářem a zároveň členem bezpečnostního výboru sněmovny, zkušenosti s Johnem však v tomto směru nejsou dobré. „V době, kdy nebyl novinářem, se jako novinář choval,“ podotkl Tejc. Šéfka poslanců Věcí veřejných Kateřina Klasnová řekla serveru Aktuálně.cz, že se s Johnem bude bavit o tom, zda by neměl odejít i z bezpečnostního a imunitního výboru sněmovny. Tlačit ho prý k tomu ale zřejmě nikdo z VV nebude. Prezidenta Václava Klause velmi překvapilo, že John ze sněmovny sám neodešel poté, co se rozhodl pracovat v médiích.

Vydáno pod