Johnovy plány zákonu neodporují

Praha – Ačkoli rozhodnutí Radka Johna kombinovat poslanecký mandát s prací v médiích podle odborníka na ústavní právo Jana Wintra zákonu neodporuje, podle některých novinářů jde o střet zájmů. Myslí si to i předseda Syndikátu novinářů České republiky Adam Černý s tím, že Radek John může jen obtížně vykonávat práci profesionálního novináře podle etických standardů, které jsou v demokratických zemích obvyklé. John podle posledních informací publicistiku Týdne a Instinktu nepovede, jako externista má chystat pro Soukupovo vydavatelství TV pořad. Přesto šéfredaktor Týdne František Nachtigall v rozhovoru pro ČT24 řekl, že by byl raději, kdyby John nebyl poslancem.

František Nachtigall pro ČT24

„Pokud Radek John napíše článek a nabídne jej časopisům Týden a Instinkt, bude k tomuto materiálu přistupováno stejně, jako kdyby jej napsal jakýkoli politik, ať už prezident republiky, předseda vlády, ministr financí nebo kdokoliv jiný.“

Nachtigall v rozhovoru pro ČT24 uvedl, že John nebude členem bezpečnostního výboru. O tom, zda bude poslancem, si musí John rozhodnout sám. Nicméně Nachtigall by byl radši, kdyby John poslancem nebyl.

Rozhovor s Františkem Nachtigallem (zdroj: ČT24)

V případě Johna přichází v úvahu střet zájmů

„Z hlediska Ústavy jsou poslanci a poslankyně muži a ženami z lidu a mohou vedle toho vykonávat další občanská povolání,“ konstatoval Wintr. V případě Johna přichází ale podle Wintra v úvahu zákon o střetu zájmů. Poslanec musí takové podezření sněmovně při jednání ohlásit. Za jasný střet zájmů to považuje i Černý.

Adam Černý, předseda Syndikátu novinářů České republiky

„Příchod pana Johna představuje zcela zřetelný konflikt zájmů, protože je současně politikem na vrcholné úrovni, zůstává poslancem a je vázán prosazováním programu své strany. Může tedy obtížně vykonávat práci profesionálního novináře podle etických standardů, které jsou v demokratických zemích obvyklé.“

Dalším sporným bodem je zákon o ochraně utajovaných informací kvůli Johnově členství ve sněmovním výboru pro bezpečnost. Ústavní činitelé sice nemusí mít bezpečnostní prověrku, váže je ale povinnost mlčenlivosti. Pokud by poslanec v médiích zveřejňoval tajné informace, bylo by nutné mu to hlavně dokázat.

Předseda Syndikátu novinářů ČR zneužití citlivých informací z bezpečnostního výboru nevylučuje, ale podotýká: „Nemůžeme vyloučit, že se může dostat k citlivým informacím, ale také víme, že 'neoficiální' vůdce strany VV je dnes už bývalý majitel bezpečnostní agentury, která měla něco jako detektivní práci přímo jako součást svého podnikání. Takže těch zdrojů důvěrných informací může mít víc,“ říká Černý.

Adam Černý, předseda Syndikátu novinářů České republiky

„Koneckonců je jistý konflikt zájmů i to, že vydavatelství Empresa vlastní Jaromír Soukup, což je jednak vlivný podnikatel v oblasti médií a zároveň je to podnikatel, který by měl vždy velmi blízko k politice.“

Server Mediář.cz dnes uvedl, že John bude ve skupině Empresa Media především připravovat pro televizi Barrandov pořad připomínající známé Na vlastní oči. John tak podle posledních informací publicistiku Týdne a Instinktu nepovede ani žádným způsobem nebude ovlivňovat chod redakcí. Stal se externím spolupracovníkem vydavatelství.

„To spojení politiky a žurnalistiky u nás má jistou tradici,“ konstatoval vedoucí katedry mediálních studií na Metropolitní univerzitě Jan Jirák s odkazem na Karla Havlíčka Borovského coby poslance říšského sněmu. Problém vidí spíš v Johnově odůvodnění návratu k žurnalistice, kdy John řekl, že „mafiánskou chobotnici rozkrádající veřejné peníze v této zemi nelze zřejmě porazit pouze politickými prostředky“.