Zastavení Lajtochova stíhání se nelíbí nejvyššímu žalobci

Olomouc - Primátor Přerova a senátor Jiří Lajtoch (ČSSD) a dalších pět lidí z radnice, jejichž trestní stíhání kvůli korupční kauze kolem veřejných zakázek státní zástupkyně v srpnu zastavila, zůstávají obviněni. Rozhodnutí žalobkyně zrušilo Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ).

Spolu s Lajtochem zůstávají obviněni jeho první náměstek Josef Kulíšek (ODS), radní Václav Zatloukal (ČSSD) a Jaroslav Čermák (ODS) a úředníci z odboru rozvoje a z oddělení investic Pavel Gala a Jiří Raba. „Nejvyšší státní zastupitelství zrušilo rozhodnutí krajského státního zastupitelství o zastavení trestního stíhání šesti obviněných v souvislosti se zadáváním veřejných zakázek v Přerově. Nejvyšší žalobce neshledal, že by to bylo natolik podpořeno důkazy, aby bylo stíhání zastaveno,“ uvedla mluvčí úřadu Helena Markusová.

Nejvyšší žalobce se takto rozhodl kvůli dokazování. Podle slov Markusové „nebyly shromážděny všechny důkazy, jež přicházejí v úvahu, a dosud shromážděné důkazy nebyly hodnoceny v souladu se zákonem. Státní zástupkyně je vázána právním názorem NSZ, musí doshromáždit všechny důkazy, které přicházejí v úvahu.“ Podotkla, že lhůtu stanovenou nemá.

Jiří Lajtoch
Zdroj: Tomáš Hájek/isifa/LN

Primátor Lajtoch důvody vrácení nechápe. „Obvinění je nesmyslné, právně špatné a já věřím, že to jednou skončí. Akorát že se to velmi natahuje a ovlivňuje dění v Přerově. Nejsme si vědomi pochybení, nic špatného jsme neudělali, vše bylo v souladu se zákonem,“ řekl. Kauzou se policie a státní zastupitelství zabývají více než rok.