Kuba: Některé názory rebelů mohou být pro ODS inspirující

Praha – Některé názory rebelů z řad ODS mohou být podle prvního místopředsedy strany Martina Kuby pro občanské demokraty inspirující. Uvedl to poté, co se s nespokojenými poslanci celý den snažil vyjednat kompromis nad daňovým balíčkem. K dohodě s pěticí rebelů ale nakonec úplně nedošlo. Ivan Fuksa, Marek Šnajdr a Petr Tluchoř večer oznámili, že složí ve středu poslanecký mandát. Jan Florián a Tomáš Úlehla budou respektovat vládní daňový balíček, který zvyšuje sazby DPH na 15 a 21 procent. Radim Fiala, který nedávno ODS opustil, se zdrží hlasování.

„Názory těchto poslanců mohou být pro ODS inspirující v tom, že ODS musí ve vládě mnohem více tlačit na rušení konkrétních agend, které povedou opravdu k zeštíhlování státu,“ uvedl Kuba po jednání s rebely. Každá názorová skupina, která je v ODS, může podle něj přinést do strany něco pozitivního.

Vláda spojila s daňovým balíčkem i svou důvěru, zatím má jistou i podporu poslance Josefa Dobeše. Na jakou stranu se přidají například nezařazení Pavel Bém, Michal Doktor nebo Milan Šťovíček, není jasné.

Pro případ, že by vládní balíček neprošel, byl připravený i plán B. Tím mělo být zachování sazeb DPH na současné výši - tedy 14 a 20 procent. V takovém případě by mohla vláda spoléhat na podporu VV, které se dnes nechaly slyšet, že nižší sazby DPH jsou pro ně důležitější než případný pád vlády. V zájmu přežití vlády a záchrany Petra Nečase v jejím čele by pro tento návrh zvedly ruku i obě menší koaliční strany. „Zachování sazeb na nynější výši bez koaliční domluvy by ale znamenalo porušení dohod ze strany ODS, a proto by TOP 09 následně vládu opustila a byla připravena podporovat menšinový kabinet,“ uvedl šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík. Poté, co ale tři rebelové ohlásili odchod ze sněmovny, nebude nutné k plánu B sáhnout. 

Peake: Před hlasováním o balíčku by se měla sejít koalice

Koaliční strana LIDEM vicepremiérky Karolíny Peake chce, aby se ráno před hlasováním sešla i koalice. „Rozhodně odmítáme, abychom byli uvedeni do situace, kdy budou schváleny jednotlivé pozměňovací návrhy a my potom budeme mít pouze ten vyjednávací prostor, že buďto schválíme ve třetím čtení celý konsolidační balíček i se schválenými pozměňovacími návrhy, anebo padne vláda,“ uvedla na brífinku.

Rebelující poslanci ODS
Zdroj: ČT24