Rebelové nechají Nečase přežít. Tři složí mandát

Praha - Vláda pravděpodobně přežije hlasování o důvěře. Na dnešní večerní schůzce si to potvrdili lídři koalice. Vládní tábor tak má ve sněmovně dostatek hlasů prosadit i normy vrácené Senátem. „Rebelující“ poslanci ODS Ivan Fuksa, Marek Šnajdr a Petr Tluchoř složí před hlasováním mandát. „Nechceme nástup komunistů k moci,“ oznámil na tiskové konferenci Tluchoř. Poslanci Jan Florián a Tomáš Úlehla podpoří vládní daňový balíček, tedy sazby 15 a 21 procent DHP. V ODS všichni zůstávají. Petr Fiala, který již z ODS vystoupil, se zdrží hlasování.

Předseda ODS Petr Nečas uvedl, že nebyl nalezen kompromis. Rozhodnutí pěti poslanců ODS přitom „považuje za politicky poctivá a lidsky důstojná.“ Potvrdil také, že všichni zůstanou v ODS. „Nemáme důvod je stranicky ostrakizovat. Doufám, že konflikt v naší straně je vyřešen,“ dodal Nečas.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba v Událostech, komentářích zdůraznil, že si váží postoje rebelů. „Myslím, že v ODS ukázali nové cesty i to, že se ODS musí dlouhodobě naučit žít se svými názorovými platformami.“ Zdůraznil zároveň, že tímto krokem nekončí jejich politická kariéra v ODS.

Hlasů bude dostatek, doufá Nečas

Premiér předpokládá, že bude mít dost hlasů i ke schválení prováděcího zákona k důchodové reformě, kde je potřeba 101 hlasů. Večer proto ve sněmovně jednala K9. Nečas zde informoval koaliční partnery, že má dostatek hlasů pro zítřejší hlasování. „Ujasnili jsme si také, že máme dostatek hlasů i pro ostatní zákony vrácené prezidentem nebo Senátem,“ dodal předseda poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík. Jde například o církevní restituce a o prováděcí zákon k důchodové reformě.

„Jednání neskončilo úspěchem, nedohodli jsme se na žádném kompromisu,“ oznámil na tiskové konferenci rebelů ODS Tluchoř. Rebelující poslanci původně požadovali několik změn, nakonec trvali na tom, že se nebude zvyšovat DPH. Nyní prohlásili, že nehodlají napomáhat k moci komunistům. Vláda tak zřejmě bude mít ve sněmovně dost hlasů na to, aby zákon prosadila a tudíž přežila.

„Snažili jsme se na víkendovém kongresu o změnu, ale bohužel racionální argumenty nepadaly na úrodnou půdu. Pád vlády a nástup komunistů k moci ale nechceme,“ řekl Tluchoř. Trojice středočeských poslanců Tluchoř, Fuksa a Šnajdr dilema mezi svým odporem k daňovému balíčku a obavou z nástupu levice k moci vyřeší tím, že složí mandát poslance. Florián a Úlehla ve sněmovně zůstanou, ale podřídí se názoru většiny klubu ODS.

„I naši dva kolegové (Florián a Úlehla) vyjádřili ochotu podpořit ho ve vládním znění,“ uvedl Nečas. To počítá se zvýšením sazeb DPH o jeden procentní bod na 15 a 21 procent. Platit by měly i další body původního vládního návrhu, tedy například vyšší zdanění lidí s příjmy zhruba nad 100 tisíc korun či snížení výdajových paušálů pro živnostníky. Vypadne jen úprava, která sjednotila dvě dávky na bydlení jen do jedné.

Rozpočet přesto bude počítat s nižšími příjmy

I po schválení daňového balíčku ve vládní podobě kabinet předloží sněmovně upravený návrh státního rozpočtu pro příští rok. Bude se blížit původnímu hospodářskému plánu, ale bude počítat s nižším růstem hrubého domácího produktu, oznámil Nečas (ODS). Návrh rozpočtu bude podle něho předpokládat o něco nižší daňové příjmy a odvody na sociální zabezpečení. Nečas odhaduje, že to budou celkem asi čtyři miliardy korun.

Náhradník Pekárek je odsouzen na šest let do vězení

Za Fuksu, Šnajdra a Tluchoře by podle volebního webu měli do sněmovny nastoupit exposlanec Pavel Bohatec, náměstek kladenského primátora Miroslav Bernášek a bývalý místostarosta Kolína Roman Pekárek, který byl ale letos v květnu nepravomocně odsouzen na šest let do vězení. Podle obžaloby si řekl o milionový úplatek za výhodnější prodej městských pozemků. „Kdyby ten poslanecký mandát zdvihl někdo, kdo je na té kandidátce za ním, by pro ODS bezesporu bylo lepší,“ řekl v Událostech, komentářích 1. místopředseda strany a ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

Dalším v pořadí je náměstek mladoboleslavského primátora Adolf Beznoska. To, že nově do sněmovny zamíří právě Pekárek, potvrdil šéf středočeské ODS a ministr zemědělství Petr Bendl. Nečas uvedl, že s Pekárkem zatím nemluvil, předpokládá však, že se zítra zúčastní jednání sněmovny.

Experti na ústavní právo Václav Pavlíček a Jan Kysela soudí, že by orgány činné v trestním řízení měly, pokud se stane Pekárek poslancem, požádat sněmovnu o pokračování trestního řízení. Podle advokáta Jaroslava Ortmana by nově získaná imunita na pokračující soud Pekárka mít vliv neměla.

„Nestanu se novým rebelem“

Podle předsedy mandátového výboru sněmovny Bohuslava Sobotky mohou teoreticky náhradníci za tři poslance ODS nastoupit už ve středu, museli by ale být k dispozici na jednání sněmovny a složit slib poslance. Do sněmovny se zítra údajně dostaví všichni tři. Bernášek již potvrdil, že premiérovi účast ve sněmovně slíbil. O daňovém balíčku s ním prý ještě bude ráno diskutovat. „S velkou pravděpodobností ho podpořím,“ dodal.

Pekárek uvedl, že se dostaví a složí slib. Balíček podpoří. „Nestanu se novým rebelem.“ Poslanecký mandát asi přijme i Bohatec. „O tom, že mám zítra skládat slib, jsem se asi před hodinou dozvěděl od mandátního a imunitního výboru,“ uvedl. Daňový balíček chce také podpořit. „Já ctím nejenom většinové usnesení klubu, ale samozřejmě i doporučení kongresu.“

Možnost, že někdo odněkud někam přeběhne

„Obecně lze říct, že jakákoliv koalice, která je založena na jednotlivcích, tak se vládní většina stává nestabilní, protože je tam názorová pestrost a samozřejmě také možnost, že někdo odněkud někam přeběhne,“ uvedl v Interview ČT24 Kamil Jankovský (LIDEM), ministr pro místní rozvoj.

Bez trojice má koalice v dolní komoře jistých 96 hlasů ve svých frakcích. Ke schválení balíčku by jich potřebovala 99 hlasů ze 196 poslanců s možností hlasovat. Pomoci by jim k této většině mohli Pavel Bém a bývalí členové VV Milan Šťovíček a Josef Dobeš. V případě, že náhradníci nastoupí, by koalici při vazební nepřítomnosti Davida Ratha (dříve ČSSD) stačil k nadpoloviční většině jen jeden hlas mimo frakce k prosté většině a dva hlasy k přehlasování očekávaného senátního veta.

Pavel Bohatec (50) ve sněmovně zasedal již v letech 2006 až 2010, předtím působil šest let jako starosta Uhlířských Janovic. Po příchodu Ivana Fuksy do čela ministerstva zemědělství nastoupil v tomto úřadě jako vrchní ředitel sekce potravinářské výroby a legislativy. Loni jej média řadila mezi odpůrce Nečasova vedení ODS. V komunální politice byl někdejší inspektor veterinární správy Bohatec aktivní od roku 1994, do ODS vstoupil o pět let později.

Miroslav Bernášek (50) je od roku 2010 jako náměstek statutárním zástupcem kladenského primátora Dana Jiránka, předtím byl šest let primátorovým prvním náměstkem. Členem ODS je od roku 1996, v kladenském zastupitelstvu nyní zasedá desátým rokem, do funkce v čele města se dostal po pádu primátora Milana Volfa. Vystudoval Vysokou školu strojní a elektrotechnickou v Plzni, později pracoval mimo jiné jako programátor a soudní znalec. Od května loňského roku je místopředsedou dozorčí rady Letiště Praha, od září 2010 do dubna 2011 zasedal i v dozorčí radě ČSA.

Roman Pekárek (45) byl od roku 2006 do komunálních voleb před dvěma lety místostarostou Kolína. Letos v květnu mu soud nepravomocně udělil šestiletý trest vězení za to, že si údajně v roce 2009 řekl o milionový úplatek za výhodnější prodej městských pozemků. Aféra připravila ODS v Kolíně o výsadní postavení na radnici. Volební zisk strany se v komunálních volbách na podzim 2010 výrazně propadl a občanští demokraté přišli o místa ve vedení města. Pekárek je jednatelem firmy Decibel Production, která v minulosti vydávala kolínský městský zpravodaj. Společnost čelila kritice, že se na radniční tiskovině neoprávněně obohacovala. Pekárek to však vždy odmítal.