Věznicím se uleví, neplatiči alimentů mohou přijít o řidičák

Praha - Přeplněným věznicím by se mělo brzy ulevit. Poslanci přehlasovali veto prezidenta Václava Klause a prosadili tak zákon, který si klade za cíl snížit počet vězňů. Častěji by se mělo využívat například domácí vězení nebo podmínečné propouštění za méně závažné zločiny. Neplatičům alimentů by také podle předlohy soudy mohly zakázat řízení motorových vozidel. Prezident své veto vysvětloval tím, že zákon je ukvapený a celá situace by se měla řešit hlavně změnou zaběhlé praxe ukládání trestů.

K nižšímu počtu vězňů by se mělo podle novely dospět zejména častějším využíváním domácího vězení; novela předpokládá, že doma by si po uplynutí poloviny trestu v obvyklém vězení mohli zbytek trestu z rozhodnutí soudu odpykávat lidé, kteří byli odsouzeni za přečiny. Domácí vězení nebo veřejně prospěšné práce by hrozily v případě, že pachatel neuhradí uložený peněžitý trest.

Opozici vadí zkrácení lhůty pro podmínečné propuštění

Vězňům by se podle novely rovněž zkrátila lhůta, po jejímž uplynutí mohou znovu žádat o podmíněné propuštění. Nyní je roční, nově má být poloviční. Lidé, kteří by nebyli odsouzeni za zvlášť závažné zločiny, by mohli být propuštěni už po odpykání třetiny trestu. To byl ostatně jeden z důvodů, proč senátoři shodili zákon se stolu. Kritici z řad opozice poukazují na to, že jen třetinu trestu by si tak mohli odpykat i ti, kdo byli odsouzeni za vydírání, korupční a drogové delikty, sexuální nátlak, týrání svěřené osoby, majetkové trestné činy se škodou do půl milionu korun nebo za zneužití pravomocí veřejné osoby.

Klaus ve svém vetu kritizoval například ustanovení, podle kterého by mohl požádat o propuštění vězně ředitel věznice. Takovému návrhu by soud podle novely nevyhověl jen v případě, pokud by bylo zjevné, že by vězeň na svobodě nevedl řádný život. Podle prezidenta by to prakticky znamenalo, že rozhodovat budou ředitelé věznic a soudy to budou jen potvrzovat. Za nesmyslné a kontraproduktivní pak označil prezident ustanovení, podle kterého by za neplacení alimentů nově hrozil trest zákazu řízení vozidel.

Vydáno pod