Výslechy svědků v Lessyho kauze proběhly podle zákona

Praha - Výslechy svědků v případu bývalého policejního prezidenta Petra Lessyho byly podle dohledové prověrky pražských vrchních žalobců v souladu se zákonem. Na žalobce se obrátil Lessyho advokát Tomáš Sokol kvůli postupu Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) a Městského státního zastupitelství v Praze (MSZ). Sokolovi se nelíbilo, že inspekce vyslechla dva klíčové svědky bez jeho přítomnosti.

Obvinění bylo podle dřívějšího vyjádření Sokola Lessymu doručeno 29. srpna, o den později v poledne právník posílal na inspekci plnou moc k zastupování někdejšího policejní prezidenta. Později mu však bylo sděleno, že novinář i mluvčí již byli vyslechnuti. To je podle něho postup, s jakým se nikdy nesetkal.

„Obhajobou zpochybňované úkony proběhly v souladu se zákonem a nebylo zjištěno nic, co by svědčilo o záměrné eliminaci práv obhajoby ze strany orgánů činných v trestním řízení,“ uvedla mluvčí Městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

O Lessyho případné obžalobě by mělo být jasno do konce listopadu

Lessyho stíhá inspekce od konce srpna ze zneužití pravomoci úřední osoby a pomluvy, o dva měsíce později jej navrhla i obžalovat. Někdejší šéf policie je podezřelý, že loni 6. září předal své mluvčí dokumenty očerňující náměstka zlínské krajské policie Jaroslava Vaňka, aby je dala jednomu z novinářů. Lessy se hájí tím, že v den, kdy měl podle inspekce spáchat trestný čin, byl v Ostravě vyzvednout z nemocnice syna, který havaroval na motorce.

Státní zástupce podle Zenklové návrh inspekce zatím studuje. O tom, zda podá obžalobu, chce rozhodnout do konce listopadu. Opět se však odmítla vyjádřit k právní kvalifikaci Lessyho činu a k případnému trestu, který by mu hrozil. Pokud by se proti původnímu obvinění kvalifikace činu nezměnila, hrozilo by Lessymu až tříleté vězení.