Rebel Fuksa: Mandátu nelituji, byli jsme poslední mohykáni

Praha - Dnes už bývalý poslanec Ivan Fuksa (ODS) nelituje toho, že se svého poslaneckého mandátu vzdal. „My jsme byli nejen rebelové, ale dá se říci poslední mohykáni, kteří bojovali o to, aby se drželo slovo, aby se drželo to, co bylo dáno ve volebním programu – nezvyšovat daně,“ řekl v dnešním Interview ČT24. Podle jeho názoru je zvyšování daní ekonomickým nesmyslem, kterému je třeba bránit všemi odstupnými prostředky.

Fuksa nelituje ani toho, že nepřistoupil na kompromis, který skupině rebelujících poslanců nabízel premiér Petr Nečas, podle něhož by se vyšší sazba daně z přidané hodnoty nezvýšila a růst nižší sazby by byl přechodný. Rebelující poslanci tak podle jeho názoru dokázali, že jim jde o dodržení programu, a odstoupení z Poslanecké sněmovny je pro něj lepším řešením než hlasovat pro jakýkoli kompromisní návrh. ODS ale Fuksa zůstává věrný, v rámci své strany se přesouvá na místní úroveň, do Příbrami, odkud pochází. „Nevystupuju z ODS, protože já jsem byl v jedné straně a v žádné jiné straně nebudu,“ řekl Fuksa.

Rebelové nebyli žádná organizovaná skupina

Rebelové podle Fuksy nepostupovali organizovaně, každý z nich zvažoval všechny možnosti vývoje a rozhodoval se sám za sebe. Mnozí se tak rozhodli na poslední chvíli a to, že nakonec vláda měla přesně potřebnou většinu sto jednoho hlasu, bylo podle Fuksova názoru v podstatě náhodné. Na poslední chvíli se Fuksa rozhodl i pro svou kandidaturu na post předsedy ODS proti Petru Nečasovi. „Rozhodl jsem se na poslední chvíli, posledním impulsem bylo, že kolegové Kuba a Blažek odvahu nenašli,“ uvedl Fuksa, který si myslí, že v demokratickém hlasování je protikandidát vždy potřeba. Zvolení Martina Kuby na post prvního místopředsedy ODS přitom Fuksa považuje za dobrý signál, Kuba je podle jeho názoru velmi dobrý vyjednavač. „Byl to člověk, který se nebál a pochopil, že se s rebely musí hlavně normálně jednat,“ chválil Kubu Fuksa, přestože na jeho kompromisní návrh nakonec nepřistoupil.

Ministr Kalousek byl dobrý šéf

Ivan Fuksa pracoval jako první náměstek ministra financí Miroslava Kalouska, jehož návrh rozpočtu byl příčinou odchodu rebelujících poslanců ze sněmovny. „Kalouska jsem dost dobře poznal a dost věcí jsem se od něj naučil, ale také jsem poznal, jaký je to hráč ve vysoké politice,“ komentoval Fuksa spolupráci s ministrem financí, s nímž pracoval v době, kdy cílem ministerstva bylo udržení rovné daně. Fuksa také připomněl, že ODS i ministr Kalousek v minulých letech bojovali i proti takzvané milionářské dani. „Milionářská daň je něco, co vždy prosazovala ČSSD. Teď jsme jim jejím schválením nahráli,“ myslí si Fuksa.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)