Německé nemocnice v Praze znovu lákají mladé lékaře

Praha – V hlavním městě se koná už čtvrtý ročník mezinárodního veletrhu Lékařství a zdraví, na kterém hledají německé kliniky a nemocnice české lékaře a sestry. K našim západním sousedům už dříve odešla řada českých lékařů a ti teď prezentují své zkušenosti ze zahraničí. České lékaře a sestry láká hlavně vidina vyšších platů a lepších pracovních podmínek.

Podle dat České lékařské komory odešlo loni do zahraničí 172 absolventů medicíny - za první letošní pololetí je to necelá stovka. Ministerstvo zdravotnictví se však odlivu mladých lékařů nebojí. Podle ministra Leoše Hegera (TOP 09) u nás sice počty lékařů nejsou nijak přebytkové, ale nejsou ani katastrofální.   

České lékaře hledá na veletrhu sedmadvacet německých nemocnic - zájemcům z Česka nabízí 450 volných míst. „Není tam poměrně výrazná jazyková bariéra, protože německy, na rozdíl třeba od francouzštiny, řada Čechů umí,“ vysvětluje prezident ČLK Milan Kubek důvody, proč řada českých lékařů míří právě do Německa. Časté jsou i odchody do Velké Británie, protože i angličtinu řada absolventů ovládá. Čechy ale láká i exotika - například prestižní nemocnice v Kataru letos nabírá 25 lékařů a sester z Česka a Slovenska. Lékař si tu může měsíčně vydělat v přepočtu až 180 tisíc korun. 

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)

Za hranice do bavorského Pasova zamířila i 28letá Zuzana Dukátová, která před dvěma lety našla místo na tamní radiologii rovněž na veletrhu v Česku. Nástupní plat měla 3 800 euro (přes 95 tisíc korun), v Česku by přitom dostala čtyřikrát méně. A to pracuje ve státní nemocnici, kde lékaři dostávají tabulkové platy. Martin Vetelský, který rovněž pracuje v Německu, zase upozorňuje na lepší možnosti postgraduálního vzdělávání, navíc si člověk osvojí cizí jazyk.

Vydáno pod