Policie varuje před alkoholem z obchodu v Olomouci

Olomouc - Olomoučtí policisté varují před podezřelým alkoholem ze smíšeného zboží v Nedvědově ulici v Olomouci. Objevily se tam podezřelé lahve, souvislost s novými případy otrávených lidí v regionu policie vyšetřuje. Informovala o tom krajská policejní mluvčí Marta Vlachová. Nikdo nový v souvislosti s dalšími případy intoxikace obviněn nebyl. Kvůli kauze jsou v kraji tak i nadále stíháni tři lidé, zdejší lékaři navíc hlásí další otravu.

Policie nabádá lidi, ať alkohol z tohoto obchodu rozhodně nepijí

„V prodejně byly objeveny podezřelé lahve s alkoholem. Zjišťuje se nyní, zda má tento alkohol nějakou spojitost s posledními případy otrávených lidí,“ uvedla Vlachová. Policisté proto žádají zákazníky smíšeného zboží v Nedvědově ulici v Olomouci, kteří si tam lahve s alkoholem bez etiket a kolků zakoupili, ať kontaktují policii na lince 158. „V žádném případě tento alkohol nekonzumujte. Je zde podezření, že může obsahovat látku zdraví nebezpečnou,“ doplnila Vlachová.

Lidé by se měli obecně vyhnout konzumaci alkoholu bez etikety a kolku. Podobné lahve je lepší vylít, nebo si je nechat prověřit v laboratoři.

Kde je možné si v kraji nechat prověřit alkohol:

V Olomouckém kraji na otravu metylalkoholem zemřelo pět lidí, další čtyři skončili v nemocnici. Od soboty leží v olomoucké fakultní nemocnici také sedmapadesátiletý muž s otravou metylalkoholem. Jeho stav je vážný, řekl dnes mluvčí nemocnice Egon Havrlant. „Je na dýchacím přístroji a v umělém spánku. V sobotu jej přivezla záchranná služba, v krvi měl 2,19 promile metylalkoholu. Muž je z Olomouce,“ uvedl. Během týdne je to již druhý případ otravy jedovatým alkoholem v Olomouckém kraji.

Toxický alkohol si pak v celém Česku vyžádal 33 obětí. 

Kvůli metanolové kauze jsou v kraji obviněni tři lidé, hrozí jim až deset let vězení. Je mezi nimi pětačtyřicetiletý majitel oseckého motorestu, k němuž patří i ubytovna. Odtud pocházely dvě z pěti obětí otrav v kraji. Kromě tohoto muže obvinili policisté v souvislosti s otravami metanolem také ženu z Brodku u Přerova, která podle policie závadný alkohol prodávala. Stíhají také třiačtyřicetiletého muže z Lipníku nad Bečvou na Přerovsku. Všichni jsou stíháni na svobodě. V celém Česku pak bylo v souvislosti s kauzou obviněno víc jak 60 lidí.