Lessy zůstává civilistou, rozklad proti vyhazovu Kubice zamítl

Praha – Ministr vnitra Jan Kubice zamítl rozklad bývalého policejního prezidenta Petra Lessyho, který se snažil zvrátit své uvolnění ze služebního poměru. Lessy musel odejít od policie, a tedy i z jejího čela, poté, co ho Generální inspekce bezpečnostních sborů obvinila z pomluvy a zneužití pravomoci úředního činitele.

Petr Lessy se k policii nevrací. Ministr vnitra Jan Kubice potvrdil své vlastní rozhodnutí, zamítnout rozklad mu ale podle ministerského mluvčího Pavla Nováka doporučila i poradní komise. „V souladu s doporučením poradní komise rozhodl ministr vnitra o zamítnutí rozkladu proti propuštění Mgr. Petra Lessy ze služebního poměru. Vzhledem k tomu, že se jedná o řízení ve věcech služebního poměru, které je neveřejné, nelze sdělit žádné další podrobnosti,“ uvedl Novák. Závěr ministra vnitra však ještě nemusí být konečný. Advokát bývalého policejního prezidenta Václav Láska oznámil, že podá správní žalobu. „Celé řízení o rozkladu byla jenom taková formalita, kterou chtěl pan ministr splnit, aby zákonu učinil zadost. Ale skutečný, objektivní a reálný přezkum přijde na řadu až teď,“ řekl advokát.

Ministrovo rozhodnutí má podle Václava Lásky procesní závady. Vytýká mu například to, že ministr neprovedl vlastní šetření před Lessyho propuštěním, jak mu stanoví zákon. „Pak se ale bráníme i tím, že jednání, které nám je kladeno za vinu, tak jsme se ho nedopustili,“ dodal Láska. Tím se však podle něho komise vůbec nezabývala a odmítla jeho návrhy na výslechy mluvčí a novináře.

Lessyho advokát Václav Láska o zamítnutí rozkladu:

„To rozhodnutí má 19 stránek, nepůsobí na mě příliš věrohodně. Má i určité humorné pasáže, kdy pan ministr odkazem na internetový slovník vykládá, co je význam slova 'relevantní'.“

Podle Generální inspekce bezpečnostních sborů totiž měl Lessy prostřednictvím své mluvčí předat jednomu novináři materiály očerňující Jaroslava Vaňka, náměstka krajského policejního ředitele ve Zlíně. Vaněk s krajským ředitelem Bedřichem Koutným podali na Lessyho trestní oznámení loni, když tehdejší policejní šéf řekl v rozhovoru v Právu, že Vaňka ochránil před několika trestními oznámeními jeden z bývalých policejních činitelů spojovaných s Toflovým gangem. Koutný potom měl svého náměstka podle Lessyho krýt. GIBS sice případ nejprve odložila, později ho však znovu otevřela kvůli údajenému předání očerňujícíh materiálů médiím.

Lessy tvrdí, že v den, kdy měl podle inspekce předávat materiály, ve skutečnosti byl v Ostravě vyzvednout z nemocnice syna, který havaroval na motorce. Žádost o dovolenou mu podepsal ministr vnitra.

Lessyho nucený odchod od policie, se kterým ztratil i prezidentské místo, vyvolal kritiku. Nad obviněním a následným vyhazovem se podivil prezident Klaus, opozice hovořila o puči. Za Lessyho se postavily i odbory, předseda Unie bezpečnostních sborů Zdeněk Buřič řekl, že nebylo nutné policejního prezidenta vyhodit, ministr ho mohl postavit mimo službu.