Akce Ztohoven: přímá demokracie i stovky vulgárních a výhrůžných sms

Praha - Kancelář Poslanecké sněmovny se postavila proti zveřejnění soukromých čísel politiků, případ již také začala prošetřovat policie. Čísla se ve středu objevila na internetu. O zveřejnění se postarala skupina Ztohoven. Některé politiky to nijak nezaskočilo. Své číslo totiž obvykle nijak netají a počet telefonátů se podle nich od zveřejnění kontaktů nezvýšil. Dalším ale podle serveru iDNES.cz přišly naopak už v noci stovky sms zpráv. Vulgární zprávy dostal například ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Jedna podle serveru například zněla: „Svině pravicová, spolehni se, že tě podřežeme s celou rodinou…“ Lidé vyhrožovali i předsedovi poslaneckého klubu TOP 09 Petru Gazdíkovi, několik vulgárních zpráv obdržel i exministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

Telefonní čísla na politiky včetně prezidenta a premiéra jsou součástí exponátu na výstavě Kartografie naděje v pražské galerii DOX. Instalaci tvoří deska se jmény poslanců a jejich čísly. Před ní visí telefon, ze kterého lidé mohou poslat sms zprávu. „Hlavním způsobem, jakým komunikují voliči s politiky, jsou v demokratickém systému volby. Tento mechanismus opakovaně selhává. Poslední dvoje volby voliči dali jasně najevo, že požadují změnu, tato zpráva ale asi k politikům nebyla doručena, protože se nic neděje. Politickou scénu nadále ovládají skryté koalice a vlivní lidé stojící v pozadí, kteří nejsou nikým voleni. My jsme tím symbolicky chtěli dát do rukou veřejnosti nástroj, kterým můžou svoji vizi ideálního světa, která je hlavním motivem morální reformy, dát najevo přímo politikům,“ řekl k projektu mluvčí Ztohoven Petr Žílka.

Instalace je pokračováním projektu Morální reforma, při němž Ztohoven v červnu mezi poslance ve sněmovně rozeslali stovky falešných zpráv nabádajících k lepšímu chování, slušnosti a navrácení morálky do politického rozhodování. Zprávy budily dojem, jako by si je poslanci posílali mezi sebou. „Pokračováním se rozhodli do projektu zapojit i veřejnost, vnímají to jako formu přímé demokracie,“ řekla mluvčí DOX Michaela Šilpochová. „My tomu říkáme mediální objekty, mediální objekt se teď začíná tvořit a pro nás je důležité podívat se na něj s odstupem,“ dodal Žílka.

Nečas: Jestli toto má zvýšit politickou kulturu, tak tedy fakt nevím

Premiér Petr Nečas (ODS) novinářům před summitem EU v Bruselu řekl, že jeho telefon je v podstatě mimo provoz, nedá se na něj dovolat a je zahlcený stovkami zpráv. „Některé jsou pochvalné, nicméně nežádané, ale vážím si jich, některé jsou velmi agresivní a vyhrožující,“ poznamenal. Situaci vnímá jako velmi výrazný zásah do svých práv. „Jestli toto má zvýšit politickou kulturu, tak tedy fakt nevím,“ dodal. „Anketa Financial Times, která mě hodnotí jako nejdůvěryhodnějšího ministra, to je skutečné hodnocení mé práce pro české daňové poplatníky, nikoli sprosté smsky,“ reagoval Kalousek. Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa chodí negativní sms většinou z internetu: „Bojí se a nepodepisují se.“

Na vulgární zprávy, které dostaly někteří politici, reagoval Žílka slovy, že skupina nikoho nenabádala, aby vyhrožoval nebo sprostě útočil. „To samozřejmě odsuzujeme, je to politováníhodné. Nechceme se zříct odpovědnosti, v případě pana Kalouska bych ale poukázal na to, že jeho číslo už bylo jednou zveřejněno… V každé společnosti se najdou lidé, kteří mají potřebu ventilovat své frustrace. O české společnosti to nevypovídá nic jiného než o jakékoliv jiné,“ řekl ČT.    

Karolína Peake (LIDEM), vicepremiérka: "Musím říci, že to pro mě nějaký obzvláštní šok nebyl. Nijak jsem své číslo netajila, i když jsem ho nikde veřejně nevyvěšovala. Nezaznamenala jsem zatím žádnou zvýšenou aktivitu na svém telefonu, který je aktivní na můj vkus už teď až až.

Lubomír Zaorálek (ČSSD), místopředseda sněmovny: „Moje číslo je veřejné. Volají mi nejrůznější občané. Není vůbec problém mě najít, já v tom nevidím žádný rozdíl oproti současnému stavu, je mi to v podstatě fuk.“

Zbyněk Stanjura (ODS), předseda poslanců ODS: „Nemám pro pseudoprotest této skupiny vůbec žádné pochopení. Místo nového kanálu komunikace otevřeli jen kanál plný vulgarit a urážek. Teď zřejmě nevědí, jak z toho ven, a hájí se přímou demokracií. To považuji za zcela absurdní.“

Kriminalisté dnes po otevření výstavy do centra DOX dorazili, nyní vyhodnocují informace a zjišťují, zda se mohli umělci dopustit trestného činu nebo přestupku. „Jednáme také s Úřadem na ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) a policejním prezidiem,“ řekla policejní mluvčí Eva Kropáčová. Pokud jde o autentická telefonní čísla, jedná se podle předsedy ÚOOÚ Igora Němce o útok na soukromí za hranou zákona. „Nutno říci, že i politici mají právo na jistý druh soukromí.“ Pokud se zveřejňují osobní údaje, které souvisí s profesionální činností, ať úřední, či veřejnou, tak pak se podle Němce zveřejnit mohou. „Telefonní číslo je ale identifikátor, který podle mého názoru toto nesplňuje,“ řekl v rozhovoru pro Českou televizi. Zodpovědnost v takovém případě nese ten, kdo údaje zveřejnil. Podle Němce tedy skupina Ztohoven a pravděpodobně i galerie DOX. Na úřad se ale zatím nikdo se stížností neobrátil.

„Zveřejnění telefonních čísel soukromých mobilních telefonů Kancelář Poslanecké sněmovny považuje za zásah do soukromí poslankyň a poslanců,“ reagoval také tiskový odbor sněmovny. Dodal, že kancelář zveřejňuje kontakty na jednotlivé poslance do jejich poslaneckých kanceláří ve volebních obvodech a v budově sněmovny v Praze.

Je, či není telefonní číslo osobní údaj

Podle mluvčího Ztohoven ale ÚOOÚ není tím, kdo aplikuje zákon, ale má pouze poradní funkci: „Obavu nemám, jsem přesvědčen, že z rozhodnutí soudů vyplývá, že politici mají snížený práh zásahu do soukromí,“ domnívá se Žílka. Zveřejněním tabla se podle něj také otevírá otázka, která není v českém právu vyjasněna. Zda telefonní číslo je, či není osobním údajem. Sankcí se neobává ani umělecký ředitel Centra současného umění DOX Jaroslav Anděl: „Dostali jsme právní posudek, podle kterého telefonní číslo nespadá pod ochranu, bude to nyní zřejmě otázka právního výkladu.“ Na akci reagoval i časopis Reflex, který pro změnu zveřejnil telefonní čísla na některé členy skupiny Ztohoven.  

Se zveřejněním svého telefonu se už v roce 2005 potýkal i tehdejší premiér Jiří Paroubek. Aktivista Stanislav Penc ho zpřístupnil na protest proti zásahu policie na technoparty CzechTech. Penc tehdy vyvázl úplně bez trestu.