Nečas doufá, že prezidentská volba proběhne v lednovém termínu

Praha – Premiér Petr Nečas (ODS) doufá, že případný soudní přezkum neohrozí lednový termín volby prezidenta. Rozhodnutí vyřadit kandidáty, kteří nesplnili zákonné podmínky, prý bylo zcela v kompetenci ministerstva vnitra. Podle některých politiků se ukazuje, že byla chyba vůbec přímou volbu zavádět, předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) se ale shodují, že nynější přímá volba už se musí odehrát podle nastavených pravidel a nelze se vracet k parlamentnímu hlasování.

„Věřím, že pokud se budou někteří neúspěšní kandidáti odvolávat, budou soudy při svém rozhodování zohledňovat již určený lednový termín prezidentské volby,“ uvedl předseda vlády. Pokud by některý z vyřazených kandidátů neuspěl u Nejvyššího správního soudu, může se obrátit také na Ústavní soud. Ten ale na rozdíl od NSS na své rozhodnutí nemá žádnou lhůtu a termín konání prezidentské volby by mohl odložit. 

Podle Němcové se ukazuje, že přímá volba nebude důstojnější než předchozí parlamentní volba. „Myslím si, že ten prvotní cíl, který byl vyhlašován, tedy že ta přímá volba bude daleko důstojnější a bude vedena ve vyšší politické kultuře, tak si myslím, že k tomu v žádném případě nedojde,“ podotkla předsedkyně sněmovny. Vracet se zpátky k nepřímé volbě už prý ale nemá smysl: „Domnívám se, že už prezidentská volba je tak daleko a bylo vykonáno tolik kroků, že už to v podstatě nepovažuji za možné,“ dodala předsedkyně sněmovny. 

Ministr financí Miroslav Kalousek prý lituje toho, že pro přímou volbu vůbec hlasoval. „Já říkám, že zpytuji-li své svědomí, jsou dvě hlasování, která jednou pánu bohu nezodpovím, až před ním budu stát: hlasování o zřízení krajů a hlasování o přímé volbě prezidenta,“ řekl Kalousek. Případný návrat k parlamentní volbě by podpořil, ale až pro další volby. „Tato volba už prostě musí tak proběhnout,“ dodal s tím, že je fér přiznat chybu a snažit se ji napravit.   

Podle předsedy opoziční ČSSD Bohuslava Sobotky je věcí prezidentských kandidátů, aby měli formální náležitosti v pořádku. Bylo by podle něj nešťastné, kdyby přímou volbu prezidenta komplikovaly soudní spory. Odpovědnost za zákon má podle něj vláda, protože to byla ona, kdo ho předložil. „Chtěl bych upozornil na to, že ho vláda předložila velmi pozdě,“ řekl.

Poslanec ODS Boris Šťastný dnes ráno rozeslal textovou zprávu s prohlášením, v němž vyzývá k návratu k parlamentní volbě. Jak napsal, občané jsou nyní svědky totální blamáže a deziluze.