Metanol bere životy dál, lékaři varují před druhou vlnou otrav

Brno – Další úmrtí na otravu metanolem potvrdili lékaři z Jihomoravského kraje, tentokrát zemřel pětapadesátiletý muž v brněnské Fakultní nemocnici u svaté Anny. Jedná se o sedmatřicátou oběť konzumace toxického alkoholu. Lékaři v této souvislosti varují před druhou vlnou otrav způsobenou zejména mylným přesvědčením konzumentů, že hlavní nebezpečí pominulo. Metanolová aféra hýbe Českem od začátku září.

Muže nemocnice přijala v polovině minulého týdne ve vážném zdravotním stavu. V krvi měl tehdy osm promile alkoholu. Jakým destilátem se otrávil, se zatím neví. „V jeho bytě se nalezlo větší množství lihovin. Byly odeslány ke zkoumání,“ řekla mluvčí policie Petra Vedrová. Výsledky rozborů by měly být známy až za několik dní.

„Nelze to více komentovat. Policie zjišťuje, co se vlastně stalo. Nechceme nijak vstupovat do vyšetřování. Chceme varovat veřejnost, aby byla v době vánočních nákupů opatrná. Problému s metanolem jsme se ještě zdaleka nezbavili,“ řekl ředitel jihomoravské krajské hygienické stanice Jan Mareček.

Mareček v souvislosti s metanolem uvedl, že se nyní, a to po měsíční přestávce, očekává druhá vlna metanolem otrávených lidí. Vyzval veřejnost, aby nepila alkohol z pochybných zdrojů. Připomněl, že podle informací policie stále zůstává nedopátraných asi 5 000 litrů závadných lihovin, které se mohou objevit na trhu, což platí zvlášť nyní, v předvánoční době.

Na jihu Moravy zatím zemřeli na otravu metanolem po požití závadného alkoholu čtyři muži, a to ve Znojmě, Kyjově, ve Šlapanicích a poslední prokázaný případ se stal v neděli v Brně.

Metanolová aféra v Česku vypukla na konci prázdnin; 3. září v Havířově zemřel na otravu alkoholem dvaašedesátiletý muž, jeho o tři roky mladší partnerka byla převezena do havířovské a později do ostravské fakultní nemocnice, kde otravě podlehla také. Jednalo se o první oběti pančovaného alkoholu. V následujících dnech hlásil otravy nejen Moravskoslezský, ale také Zlínský a Jihomoravský kraj. Severní Morava dosud zůstává krajem s největším množstvím mrtvých. Otravy kulminovaly 11. a 12. září, kdy se potvrdilo úmrtí na toxikaci metanolem u devíti lidí.