Kubice: Způsob odčítání prezidentských hlasů jsme avizovali

Praha – Poprvé od vypuknutí sporu o způsob odčítání vadných podpisů na arších prezidentských kandidátů se k celému případu vyjádřil i ministr vnitra Jan Kubice. Právě jeho resort měl přitom kontrolu petičních archů na starosti. Kubice uvedl, že ministerstvo při výpočtu platných hlasů zvolilo takový způsob, který byl veřejně deklarovaný již od počátku přípravy zákona o přímé volbě hlavy státu. Bylo by podle něj chybné nyní způsob výpočtu měnit.

Ministerstvo prověřovalo správnost údajů na podpisových arších ve dvou kontrolních vzorcích, každý z nich měl 8 500 signatářů. Zákon uvádí, že pokud by v obou vzorcích zjistilo chybná data alespoň u tří procent podepsaných občanů, „odečte od celkového počtu občanů podepsaných na petici počet občanů, který procentuálně odpovídá chybovosti v obou kontrolních vzorcích“. Vnitro procento chyb v obou vzorcích sečetlo, a o výsledné procento následně snížilo počet signatářů u jednotlivých kandidátů. Podle kritiků tohoto způsobu ovšem nemělo sčítat, ale zprůměrovat - takový postup by do hry také vrátil Janu Bobošíkovou.

Kubice dnes konstatoval, že může existovat více variant, jak si odstavec zákona vyložit, úřad podle něj zvolil tu, o které se diskutovalo již od počátku. „Domnívám se, že je lepší zachovat v takovýchto případech výkladovou kontinuitu než způsoby výpočtu nahodile a za pochodu měnit,“ uvedl ministr. Ředitel odboru ministerstva Václav Henych již dříve prohlásil, že v důvodové zprávě k zákonu je „natvrdo napsáno, že je to součet“.

Bublan: Kubice měl postup hájit od začátku, ne až dnes

Možný dvojí výklad jako nedostatek zákona připouští také senátor za ČSSD a Kubiceho předchůdce v úřadu František Bublan: „Neseme zodpovědnost za to, že se dá norma vykládat dvojím způsobem. Bylo to dáno určitým spěchem, že se zákon schvaloval v časovém presu. To nepopírám, je to i naše vina.“

Bublan se ale zároveň opřel do skutečnosti, že Kubice spor o výpočet komentoval teprve dnes, přestože hlavní diskuse vzbudil už v pátek. „Ministr vnitra je ten, který předsedá volební komisi, a bylo chybou, že na výsledky a na obhajobu prvních výsledků pouštěl ředitele odboru – někoho, kdo to sice provádí, ale není za to odpovědný tak jako on,“ konstatoval Bublan. „Považuji to za velkou chybu, tento postup měl hájit už od počátku, pokud byl přesvědčen o tom, že postup je správný.“

Kubice: Znovu počítat nebudeme, rozhodne soud

Podle Kubiceho vnitro k přípravě přímé volby přistoupilo zodpovědně a se vší vážností. Bude prý nadále postupovat standardně podle zákona. Protože úřad již nemůže podpisy znovu přepočítávat, bude muset nyní rozhodnout soud. „Teď je tedy na Nejvyšším správním soudu, aby rozhodl, zda se přiklání k našemu výkladu zákona, nebo zda preferuje výklad jiný. Až soud rozhodne, budeme se jeho rozhodnutím řídit,“ sdělil ministr.

Se žalobou se na soud obrátí všichni tři odmítnutí kandidáti, kteří po přepočtení ministerstvem nedosáhli požadovaných 50 000 podpisů. Jde o ekonoma Vladimíra Dlouhého, předsedkyni neparlamentní strany Suverenita Janu Bobošíkovou a podnikatele a senátora Tomia Okamuru.

Rozhovor s Františkem Bublanem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod