Hlášení na nádražích mají být kratší a přehlednější

Praha – Na cestující čeká na českých nádražích od 9. prosince významná změna, z amplionů totiž zmizí dlouhá hlášení – zazní jen základní informace, jako třeba čas odjezdu, příjezdu nebo číslo koleje. Podle Českých drah byla totiž hlášení staničních rozhlasů zbytečně dlouhá a lidé se v nich neorientovali. Zahraniční stanice pak mají být nově hlášeny pouze v originále, aby se podle nich mohli řídit i cizinci.

„U každého vlaku musí zaznít jeho číslo, druh nebo označení vlaku a dopravce, kterému vlak patří,“ vysvětluje přednosta brněnského hlavního nádraží Martin Vejmělka. Detaily o konkrétním spoji, jako třeba kde je zařazen jídelní vůz, si pak budou muset cestující najít na informačních tabulích.   

Podle generálního ředitele Správy železniční dopravní cesty Jiřího Koláře došlo ke změně po dohodě s dopravci – cílem bylo zpřehlednění hlášení. Některá jsou prý totiž teď tak dlouhá, že je lidé stejně neposlouchají. „Cestující nebudou zaplaveni množstvím informací, které ani nebyli schopni vstřebat. To znamená, určitě je to pozitivní pro cestující Českých drah,“ domnívá se generální ředitel ČD Petr Žaluda.    

Reportáž Hany Vorlíčkové (zdroj: ČT24)