Šéf brněnského soudu je nadále stíhán za justiční areál

Brno – Předseda brněnského krajského soudu Jaromír Pořízek neuspěl se stížností na obvinění kvůli výstavbě nového brněnského justičního areálu. Pořízek je tak i nadále stíhán za tři trestné činy a ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) ho teď až do uzavření kauzy může zprostit výkonu funkce soudce. To by znamenalo, že by Pořízek přestal krajský soud řídit.

Jeho stížnost zamítlo Krajské státní zastupitelství v Ostravě. „K tomuto výsledku řízení lze pouze konstatovat, že nebyla napravena závažná procesní vada, které se dopustil vyšetřovací orgán a na kterou předseda poukázal v rámci svých námitek. Další postup bude konzultován s právní zástupkyní,“ uvedla soudu Miroslava Sedláčková. 

Ministr spravedlnosti už před časem řekl, že pokud Pořízek se stížností neuspěje, je velmi pravděpodobné, že ho bude muset zprostit výkonu funkce, a to až do vyřešení celé záležitosti. 

Náklady na výstavbu Justičního areálu se v roce 2005 předpokládaly na zhruba 800 milionů korun, po přesném vyčíslení nákladů pak cena vzrostla až na 1,674 miliardy korun. Tuto investici schválilo i ministerstvo spravedlnosti. Celkové náklady se ovšem blíží skoro dvěma miliardám - částka zahrnuje výstavbu budov s jejich vybavením.   

Pořízek už dříve upozorňoval na to, že změna nákladů v projektu je komentována špatně. Podle něj sice vzrostly z 800 milionů na dvě miliardy, ale při stanovení prvotní částky nebyly známy všechny údaje z dokumentace, například napojení na komunikace a sítě. V původním zadávacím řízení se také nepočítalo s tím, že se do nového areálu přestěhuje Okresní státní zastupitelství Brno-venkov.