Policie chce zabavit skoro čtyři miliony z účtu Věcí veřejných

Praha – Policie během včerejší razie kvůli údajným daňovým únikům zajistila přes 30 milionů korun, zároveň vydala zajišťovací příkaz na 3,9 milionu korun z konta Věcí veřejných. Informaci serveru Týden.cz potvrdil mluvčí protikorupčního útvaru Jaroslav Ibehej. Kriminalisté včera zajistili 15 lidí, kteří měli při obchodech s pohonnými hmotami krátit daně, podle serveru je mezi nimi i hlavní sponzor VV Daniel Musil.

Policisté včera podle Ibeheje provedli několik domovních prohlídek, podle svědků dopoledne zasahovali také v sídle Musilovy advokátní kanceláře. Zabavili rovněž auta a zhruba 1,7 milionu korun v hotovosti. „V případu jsme obvinili sedm osob, část z trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby, část z legalizace výnosů z trestné činnosti,“ uvedl Ibehej. Státu měla vzniknout škoda asi 230 milionů korun.

VV ovšem odmítají, že by peníze od sponzorů strany mohly pocházet z trestné činnosti. Policie prý požádala o zablokování částky na účtu, který je určen výhradně pro platbu členských příspěvků - provozní účet nebyl zablokován a je disponibilní. Blokovaná částka byla podrobena i kontrole protikorupční policie, která prý neshledala žádné pochybení. „Není nám tedy jasné, proč stejný útvar policie vyhodnotil, že by příspěvky členů VV na daném účtu mohly potenciálně pocházet z trestné činnosti,“ uvedla strana v tiskovém prohlášení. 

Už na včerejší tiskové konferenci šéf VV Radek John popřel, že by byla strana sponzorovaná z daňových úniků. „Pan Musil dal straně 500 tisíc korun jako fyzická osoba, nedostali jsme peníze od žádné firmy spojené s prodejem pohonných hmot,“ podotkl John s tím, že Musil je pouze jedním ze sponzorů VV, nikoliv hlavním sponzorem, a že dar poskytl straně v roce 2011.

V loňském roce dostaly VV od sponzorů 38,4 milionu korun - největší část jim přitom darovaly firmy, z nichž mnohé jsou podle médií přímo či nepřímo napojeny na Musila. Podle samotných VV stojí Musil za společnostmi Kastelis (dar 3,5 milionu korun) a Malepar (dar 2,68 milionu korun). Advokát dal VV osobně i dalšího půl milionu korun.