Policie zadržela prodejce otráveného alkoholu, o metylu věděl

Praha – Policie zadržela třicetiletého muže z Prostějovska, který ve velkém prodával alkohol s vysokým obsahem metanolu. Po jeho požití zemřel v neděli v Brně 50letý muž a další se jím přiotrávil, lékaři mu naštěstí zachránili život. Prodejce skončil ve vazbě a hrozí mu za ohrožování zdraví až deset let vězení. Společně s ním je stíhána také padesátiletá žena z Brna, která jedovatý alkohol ve městě prodávala náhodným zájemcům.

„Momentálně zjišťujeme, odkud zadržený distributor tento závadný alkohol získal,“ uvedl kriminalista Vladimír Machala. U muže se našlo asi 140 barelů alkoholu, přičemž se prokazatelně ví, že 25 litrů je nebezpečných tak, že by konzumenta zabil jeden „velký“ panák. Většinou šlo o nelegálně vyrobenou vodku.         

Prodejce navíc podle policie věděl, že nabízí odběratelům otrávené pití. Policisté totiž našli při prohlídce potvrzení z laboratorního zkoumání jednoho vzorku, který se ukázal jako závadný. Zajištěný alkohol nyní zkoumají odborníci. Policie muže kuriózně zaskočila u něj doma, když se známými popíjel rum z barelů. I ten obsahoval vyšší množství metanolu, ne ale smrtelné.    

Reportáž Elišky Bučinové (zdroj: ČT24)

Policie se dostala na stopu prodejce z Prostějovska, když šetřila úmrtí 50letého muže, kterého přijali ve čtvrtek v Nemocnici u svaté Anny. U něj doma pak kriminalisté našli šestilitrový kanystr od vodky – rozbory ukázaly, že destilát z něj obsahuje 130 gramů metylalkoholu na litr alkoholu, což je jednoznačně smrtelné. Záhy se policisté dostali na stopu padesátileté Brňanky, která mu kanystr prodala. Od ní pak vedla stopa na Prostějovsko k hlavnímu distributorovi. V jeho autě se našlo 17 kanystrů, doma jich pak měl tolik, že by pojaly bezmála tisíc litrů alkoholu.   

Štěstí měl podle kriminalisty čtyřicetiletý muž z Brněnska, který se přiotrávil darovanou vodkou. Také ta pocházela z Prostějovska, byla ale více naředěná. Obsahovala 400 gramů metanolu na litr alkoholu, což je nebezpečné, ale ne smrtelné. „Oba případy jsou důrazným varováním pro ty, kteří chtějí kupovat před svátky alkohol pod rukou. Riziko otravy nadále trvá,“ zdůraznil Machala.