Žádná změna. Voliči na Hradě preferují Fischera nebo Zemana

Praha - Pokud by se tento měsíc konaly prezidentské volby, postoupil by do druhého kola z prvního místa Jan Fischer následovaný Milošem Zemanem. Dveře Pražského hradu by zůstaly zavřené pro třetího Tomia Okamuru. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), které v uplynulých dnech provádělo dotazování na vzorku více než tisíce respondentů. Prezidentská volba proběhne 11. a 12. ledna 2013, případné druhé kolo se bude konat o čtrnáct dní později.

Aktuální rozložení voličských sympatií favorizovanému expremiérovi Janu Fischerovi připisuje podporu ve výši 23,5 procenta. Druhého Miloše Zemana by volilo 19,5 procenta lidí. Průzkum CVVM probíhal od 12. do 19. listopadu na vzorku 1 053 lidí.

Na třetím místě voličské přízně skončil senátor Tomio Okamura s 9,5 procenta, následuje místopředseda sociální demokracie Jiří Dienstbier (9 %) a ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg (7 %). Zbylí kandidáti se pohybují v rozpětí dvou až čtyř procent voličské přízně a celých 15,5 procenta oslovených lidí se ještě k žádnému kandidátovi nepřiklonilo.

Průzkum CVVM ovšem upozornil také na vysokou nerozhodnost Čechů. K volbám se sice chystá vypravit celých 72 % voličů, což je číslo převyšující standardní účast u sněmovních voleb (ta přesahuje 60 procent), celých 58 procent lidí chystajících se k volbám ale připouští, že mohou ještě změnit svého favorizovaného kandidáta.