Vyměnit výběr z sKarty za složenku? Ano, ale nejméně za 24 korun

Praha – Situace kolem sporného projektu sKaret se vyjasňuje, ovšem zřejmě k nelibosti jejich uživatelů. Od nového roku sice budou moct nadále získávat státní příspěvky prostřednictvím složenek, nově si za ně ale zaplatí. Podle informací České pošty stát tuto službu ocenil na 24 korun. Bezplatný tak zůstane pouze výběr z bankomatu pomocí sKarty, ale jen ten první a pouze u České spořitelny. Ombudsman Pavel Varvařovský už proto připravuje vzory žalob, kterými mohou lidé sKarty napadnout.

Ministerstvo práce a sociálních věci (MSPV) si od projektu sKaret, jejichž prostřednictvím chce od ledna sociální podporu distribuovat, slibovalo především finanční úsporu za doručování dávek ve výši čtvrt miliardy korun ročně. S novým rokem a plánovaným spuštěním celého projektu tak poštovní služby za distribuci dávek přestane dotovat. Náklady přejdou na ty příjemce, kteří budou chtít státní příspěvky prostřednictvím pošťačky nadále získávat.

„Vzhledem k tomu, že to bude dobrovolná služba, je pravděpodobné, že si ji příjemce zaplatí,“ doplnila Helena Matuszná - mluvčí České spořitelny, která vyplácení státních peněz prostřednictvím sKaret zprostředkovává. Její slova potom potvrzuje i mluvčí České pošty Ivo Mravinac: „Tato služba patří mezi základní. Její cenu určuje stát. Ohodnotil ji na 24 korun.“

Podle premiéra Petra Nečase je zpoplatnění zasílání sociálních dávek prostřednictvím poštovních poukázek v pořádku. Argumentuje tím, že třeba u důchodů už je to běžná praxe. „Když dnes půjdete do důchodu a chcete ho dostávat složenkou, tak si to také musíte zaplatit,“ podotkl.

Události o sKartách (zdroj: ČT24)

Výběr z sKarty je bezplatný jen napoprvé

Zpoplatnění složenek se sociálními dávkami je důsledek smlouvy mezi ministerstvem práce (tehdy vedeným Jaromírem Drábkem) a Českou spořitelnou. Ministerstvo se ve smlouvě také spořitelně zavázalo, že udělá všechno pro to, aby se přes sKartu vyplácely kromě dávek i důchody; nyní ovšem tuto možnost odsouvá. „V tuto chvíli nemám informace, že by se přes sKartu měly vyplácet starobní důchody,“ informovala mluvčí MPSV Táňa Kozelková.

Zcela zdarma přitom není ani používání samotné sKarty; lidé s ní sice mohou zdarma platit v obchodech, v případě výběrů z bankomatu je bezplatný pouze ten první, a to výhradně u České spořitelny. Každý další už vyjde na šest korun, výběr z bankomatu jiné banky stojí korun čtyřicet. Lidé si také mohou z sKarty peníze jednou bezplatně přeposlat, třeba na vlastní účet. Další převody jsou opět za šest korun. Zrušení chybné platby pak vyjde na 300 korun, za vystavení nové karty v případě ztráty zaplatí její uživatel 240 korun.

Protest proti sKartě
Zdroj: ČT24

Ombudsman i opozice zvolna kráčí k soudu

Celý projekt výrazně kritizuje opozice i ombudsman Pavel Varvařovský, který už dokonce začal připravovat vzor žaloby pro nespokojené lidi. „Svobodný člověk má stát proto, aby mu poskytoval určitý servis, který si platí, nikoliv, aby ho stát šikanoval a snad až buzeroval.“

Karty hodlají napadnout i sociální demokraté, a to přímo u Ústavního soudu. „Předpokládám, že ta ústavní stížnost na sKarty bude hotová v řádu týdnů, možná dnů,“ avizoval předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc.

V celém Česku už vlastní sociální kartu přes 140 tisíc klientů, její platnost je čtyřletá.

Vydáno pod