Za brutální vraždu důchodců dostal mladík doživotí

Hradec Králové - Za únorovou brutální vraždu dvou seniorů v Trutnově dostal devatenáctiletý Tomáš Vít doživotní trest, který by si měl odpykat ve věznici se zvýšenou ostrahou. Rozhodl o tom dnes Krajský soud v Hradci Králové. Odsouzený se k ubití důchodců před soudem přiznal. Proč seniory napadl, si nedokázal vybavit.

Vít u soudu řekl, že si šel k sousedům pro prášek na bolest, a když neuspěl, vtrhl do bytu. Podle spisu nejdříve zaútočil na pětadevadesátiletého muže, pobodal ho a bil pěstmi. Pak napadl i devětaosmdesátiletou ženu, kterou mimo jiné opakovaně udeřil kladivem do hlavy. Napadení utrpěli rozsáhlá zranění, žena zemřela v důsledku úrazového šoku na místě, těžce zraněný muž zemřel v nemocnici na poúrazový otok mozku.

Obžalovaný, který poslední dva roky pravidelně kouřil marihuanu, u soudu uvedl, že nečekal, že by napadení senioři mohli zemřít.

České soudy letos udělily - i s tímto případem - sedm doživotních trestů. Ve věznicích si nyní odpykává doživotní trest 44 lidí. Drtivá většina z nich, 41, jsou muži. Naposledy královéhradecký krajský soud poslal na doživotí šestatřicetiletého Michala Semanského, který podle obžaloby v letech 2009 až 2012 zavraždil na Rychnovsku a Šumpersku tři seniory. Mezi letos doživotně odsouzenými je i žena, která loni v Širokém Dole na Svitavsku zabila své čtyři děti.