Do výběrového řízení na šéfa Cermatu se přihlásili dva uchazeči

Praha – Do výběrového řízení na ředitele maturitního centra Cermat se nakonec přihlásili dva uchazeči. Uvedl to mluvčí ministerstva školství Marek Zeman s tím, že jména nebude resort zveřejňovat. Ještě včera přitom na ministerstvu nebyla žádná přihláška, termín končil dnes. Jedním z uchazečů by měl být současný pověřený ředitel Jiří Zíka, který kandidaturu avizoval s předstihem. Kdy bude znám vítěz konkurzu, se zatím neví.

„Vzhledem k tomu, že jsou zájemci dva, bude určena výběrová komise, která posoudí jednotlivé kandidáty. Termín, dokdy by se o novém řediteli Cermatu mělo rozhodnout, není pevně stanoven, ale rádi bychom rozhodli co nejdříve i s ohledem na blížící se další ročník maturitních zkoušek,“ uvedl mluvčí Zeman.

Zíka vede Cermat od června, kdy vystřídal ve funkci Pavla Zeleného odvolaného kvůli problémům s maturitami. Zíka předtím pracoval v Cermatu jako výkonný ředitel, v centru působí od roku 2008. 

Nového šéfa Cermatu čeká kromě přípravy třetího ročníku státních zkoušek pravděpodobně i restrukturalizace úřadu plánovaná od ledna. Výsledky auditu maturit, který si ministerstvo nechalo udělat, totiž ukázaly porušení zákona o účetnictví.

„Vůbec se nedivím, že se do konkurzu nechce téměř nikdo přihlásit. Organizace Cermat má natolik špatnou pověst, mimo jiné i kvůli neustálým problémům při přípravě státních maturit, které skončily fiaskem, že si asi nechce nikdo špinit ruce coby její šéf,“ nechal se slyšet stínový ministr školství Marcel Chládek (ČSSD), podle nějž by nebylo od věci přemýšlet o zrušení celého Cermatu a uspoření peněz spojených s jeho fungováním.