KDU-ČSL bude bojovat o místa ve sněmovně

Praha - Lidovci se chtějí v příštích volbách dostat do sněmovny. Jejich cílem je dosáhnout na hranici alespoň deseti procent hlasů. Na stranickém sjezdu v Jihlavě to řekl předseda Pavel Bělobrádek, který zároveň zhodnotil dva roky, kdy je ve vedení. Podle něj je strana finančně stabilizovaná a velmi seběvědomě míří do voleb. V příštím roce se chtějí lidovci soustředit na tvorbu volebního programu a na sestavování kandidátek. Úpravu názvu strany delegáti neschválili. Podle posledních průzkumů se volební preference KDU-ČSL pohybují kolem potřebných pěti procent.

Lidovci se chtějí podle závěrů své jarní programové konference stát ekonomickou i politickou alternativou současného vývoje ČR. Bělobrádek zdůraznil, že strana je připravena spolupracovat s nezkompromitovanými lidmi, kteří jsou slušní a chtějí „rozlomit“ struktury vysávající veřejné peníze. Členy strany vyzval k jednotě a ke zvýšení aktivity na regionální úrovni. Strana si chce také stanovit nepřekročitelné body, na kterých bude trvat v případných dalších vyjednáváních o koalicích. Lidovci podle něj nesmějí chtít být ve vládě za každou cenu.

Bělobrádek kritizoval současnou vládu, protože podle něj dělá kroky, které jsou v neprospěch České republiky a občanů. „Zeštíhlení státní správy - nula. Zavedení pořádku - naopak, stát přestává plnit svoje základní funkce,“ řekl mimo jiné šéf lidovců.

Lidovci se chtějí soustředit na starší generaci, rodiny s dětmi a střední třídu

Vizí KDU-ČSL má být podle Bělobrádka koncept sociálně tržního hospodářství. KDU-ČSL by podle svého předsedy měla prosazovat úplné zrušení anonymních akcií, majetková přiznání nebo redukci zbytečných státních výdajů, odmítat naopak škrtání v penzích a snižování peněz pro rodiny. Právě na starší generaci, rodiny s dětmi, ale také střední třídu a neziskový sektor se lidovci chtějí soustředit.

KDU-ČSL by měla prosazovat návrat k daňové progresi. Předmětem debat bude i návrat ke společnému zdanění manželů nebo společný základ pro výpočet důchodů. Stát by měl podle lidovců dotovat pouze stávající důchodové připojištění, ne zaváděné individuální důchodové spoření. K prioritám mají patřit také dostupné školství, zdravotnictví a sociální služby.

Pavel Bělobrádek
Zdroj: ISIFA/MAFRA/Martin Horký

Strana se rozhodla svůj název prozatím neměnit

Lidovci projednávali i změnu názvu strany z Československé na Českou stranu lidovou. Delegáti na sjezdu s tím ale nesouhlasí, a tak zůstane pojmenování zatím stejné. Teď se pouze přou o to, jestli zůstane celé toto sousloví, nebo jen zkratka KDU-ČSL. V rámci změny mediálního obrazu sjezd řešil i změnu loga strany a vytvoření jejího internetového zpravodajského portálu.

Europoslankyně a lidovecká kandidátka na prezidentku Zuzana Roithová poděkovala za pomoc při sbírání podpisů pro kandidaturu. V projevu také kritizovala jednoho ze svých soupeřů - expremiéra Miloše Zemana. Jím kdysi uzavřená opoziční smlouva podle ní výrazně poškodila demokracii v ČR. Předvolební průzkumy však zatím nedávají Roithové velké šance. „Nenechme se otrávit,“ řekl Bělobrádek.

Chystané změny stanov mají upravit zastoupení regionů ve vyšších orgánech KDU-ČSL i podle volebních výsledků. Také do volených územně správních orgánů by se měli častěji dostat oblíbení politici. „Celostátní výbor dospěl ke kompromisu. Mělo by to být napůl podle preferenčních hlasů a napůl podle počtu členů v organizaci,“ uvedl bývalý místopředseda strany David Macek, který se ani jako druhý nejoblíbenější politik lidovců nedostal do vedení Jihomoravského kraje. Změněné stanovy by měly také zavést statut příznivce strany. Volební kandidátky lidovců by se podle návrhu měly otevřít i pro „nevěřící - nečleny církví“.

Vydáno pod