Hlas velkých bubnů připomene lidem nebezpečí AIDS

Praha - V horní části Václavského náměstí se dnes v jednu hodinu odpoledne rozezvučí velké bubny. Celému světu tato akce připomene, že přibývá HIV pozitivních lidí a že AIDS je, přes všechny pokroky léčby, stále smrtelným onemocněním. V Česku se objevilo už 198 nových případů, další dva čekají na definitivní potvrzení. Loni za celý rok bylo 153 infikovaných.

Akci na Václavském náměstí k dnešnímu Světovému dni boje proti AIDS připravila Česká společnost AIDS pomoc. Na křižovatce ulic Opletalova a Ve Smečkách pořádá od devíti hodin ráno do tří odpoledne preventivně osvětovou akci pro veřejnost. Ve stánku budou aktivisté rozdávat informační letáčky a kondomy. Dnešní akci podpořil pražský dopravní podnik, který vysílá do ulic osvětovou tramvaj. 

Koupí červené stužky přispějete na provoz Domu světla

Zakoupením červené stužky za 20 korun mohou lidé přispět na provoz pražského Domu světla, kde nacházejí azyl lidé HIV pozitivní a nemocní AIDS. V domě se také dělají bezplatné HIV testy pro veřejnost. Občanské sdružení Rozkoš bez rizika, které pomáhá pracujícím v oblasti komerčního sexu, nabídlo v řadě míst bezplatné anonymní testování. Ve středu bylo v Ostravě, v pátek v Brně, Českých Budějovicích a Praze, kde novinkou bylo i testování mezi návštěvníky vybraného nočního podniku. Další testy budou v pondělí 3. prosince v Jihlavě. 

  • Číslo ze svíček připomíná oběti viru HIV zdroj: ČT24
  • Kampaň proti viru HIV zdroj: ČT24

Organizace Lékaři bez hranic rozdá dnes v ulicích Prahy, Brna a Hradce Králové 15 000 kondomů. Chce upozornit na cíl mezinárodního společenství zpřístupnit do roku 2015 léčbu 15 milionům infikovaných. V ČR byla od začátku testování v roce 1985 potvrzena HIV nákaza u 1 858 lidí - 1 526 mužů a 332 žen. U celkem 363 infikovaných se nemoc AIDS už rozvinula, dosud na ni zemřelo 186 nemocných.

Akce se konají i ve světě, na Bílém domě visí červená stuha

Akce ke světovému dni AIDS se konají i v zahraniční. Například na Bílém domě visí symbolicky velká červená stuha. Na světě je téměř 34 milionů HIV pozitivních lidí. Virus i onemocnění se pro jižní část Afriky staly hlavní populační zhoubou. Přesto s letošním ročníkem Světového dne AIDS optimismus stoupá. V regionu s odvoláním na OSN klesl počet nakažaných o padesát tisíc za poslední dva roky.

  • AIDS autor: Sari Gustafsson, zdroj: ČTK/LEHTIKUVA
  • Virus HIV zdroj: ČT24

„Co se týče HIV a AIDS, ještě před třemi lety jsme byli považováni za světové vyvrhele. Teď jsme bráni jako dobrý příklad boje proti epidemii a máme dobré výsledky, což nám přináší radost,“ řekl jihoafrický ministr zdravotnictví Aaron Motsoaledi. Úspěch se týká i Celosvětového měřítka nakažených. Jejich počet klesl od roku 2001 o 700 tisíc.

Zásluhu má na tom lepší dostupnost léků i šíření osvěty. Americká vláda představila plán, na jehož konci má být generace bez AIDS. V podobném duchu vede svou kampaň i Světový program OSN zvaný UNAIDS. Zahrnuje prevenci, poskytování péče a podporu těm, kteří s virem HIV žijí. Jeho hlavním mottem je dostat se v počtu nakažených na nulu.

Reportáž Lenky Nechvátalové (zdroj: ČT24)