Místopředsedkyní senátu je Horská, Čunek nebyl zvolen

Praha – Novou místopředsedkyní Senátu se stala podle očekávání Miluše Horská. Tu nominoval Klub pro obnovu demokracie, ve kterém jsou lidovci a nezávislí. Jiří Čunek v první volbě nezískal dost hlasů. Senátory ještě čeká novela o platech ústavních činitelů, která je teprve ve sněmovně před druhým čtením. Jsou tedy připraveni zasedat i po Vánocích.

Horská v tajné volbě dostala 54 z 66 odevzdaných hlasů. Obsadila místo, na které její klub  navrhoval lidovce Jiřího Čunka. Petr Šilar vyzdvihl organizační schopnosti pardubické senátorky. Připomněl, že Horská je už 20 let ředitelkou speciální školy Svítání pro postižené děti. 

Horská po svém zvolení označila za historickou událost, že se místopředsedkyní Senátu stala nestranická kandidátka, která se o tuto pozici „nedrala“. Vyzvala své kolegy a politiky ve všech volených funkcích ke společnému dílu, aby nevnímali svět „jenom úzkým pohledem boje a vítězství“.

Senát bude jednat i po Vánocích

Senát se chce sejít po Vánocích, aby projednal novelu o platech ústavních činitelů. Předloha musí být v souvislosti s platy soudců účinná od ledna. Horní komora ji ale musí dostat včas. „Je prakticky nereálné, abychom to stihli,“ soudí předseda horní komory. Připomněl, že ve sněmovně leží vládní předloha už několik měsíců, a předem se ohradil proti možné kritice na adresu Senátu, že například postupuje liknavě.

Senát je podle Štěcha připraven udělat maximum pro to, aby se od ledna nezkomplikovalo vyplácení soudcovských platů, včetně zasedání mezi Vánoci a Novým rokem. Předlohu by prý musel dostat nejpozději v pondělí. „Pokud ale návrh nemáme, nemůžeme ho projednávat,“ dodal. Druhé čtení ve sněmovně se má podle programu uskutečnit teprve v pátek.

Vstup Evy Davidové (zdroj: ČT24)