Rathovi právníci mluví o dalším nonsensu ve spisu – chybí povolení

Praha – Právní zástupci Davida Ratha ukazují prstem na další nesrovnalost ve vyšetřovacím spisu obviněného poslance, chybí údajně dokument o povolení odposlechů v politikově kanceláři v budově středočeského krajského úřadu. Rozhodnutí by tam mělo být, protože ho vydal soud, advokát Roman Jelínek má proto obavy, že do spisu někdo zasahoval. Státní zastupitelství má ale své argumenty, kterými podobná tvrzení odmítá.

Podle Jelínka odposlechy povolila soudkyně Okresního soudu v Ústí nad Labem. Zjistil to údajně mimo trestní spis. „Povolení není dosud ve vyšetřovacím spisu, přitom není důvod, proč by tam nebylo, protože už jsou tam všechna povolení, která se týkají odposlechů,“ míní.

Spis prý neobsahuje ani samotný záznam odposlechů, ovšem není jasné, jestli je policie vůbec pořídila. Záznamy z hejtmanské kanceláře by přitom mohly být důležité, protože od Ratha i svědků údajně již dříve zaznělo, že se tam odehrávala důležitá jednání. Tyto dokumenty prý mohou sloužit ve prospěch Ratha.

Petr Jirát
Zdroj: ČT24

Dozorující státní zástupce Petr Jirát obavy o manipulování se spisem odmítá. Obhájci si podle něj někdy myslí, že mohou mít celý spis v určitý okamžik celý, a pokud tomu tak není, přijdou s úvahami o zasahování do trestní dokumentace. Jirát ale namítá, že v danou chvíli může mít část spisu žalobce nebo policie, která jej musí mít u sebe kvůli výslechu apod. „Po celou dobu jsou součástí spisu CD s odposlechy, které jsou primárním důkazem, a soudy je měly k dispozici. Veškeré příkazy jsou a budou součástí spisu. Je vyloučené, aby si státní zastupitelství nebo policie dovolily tam něco nedat,“ tvrdí Jirát.