„Pétépáci“ dostanou 1 800 korun za každý měsíc nucených prací

Praha - Příslušníci pomocných technických praporů by se mohli dočkat dalšího odškodnění. Ministerstvo vnitra vládě navrhlo, aby se jim vyplatilo jednorázově 1 800 korun za každý měsíc strávený ve vojenských táborech. Resort tak reaguje na zářijový rozsudek Městského soudu v Praze, podle kterého tehdejší režim takzvané pétépáky nezákonně zbavil osobní svobody. Informaci přinesl jako první server iDNES.cz.

Podle soudu lze charakter služby v táborech srovnávat s nezákonným zbavením osobní svobody. Za nezákonnou vazbu či vězení se přitom odškodnění poskytuje. Ministerstvo chce proto rozšířit okruh lidí, kteří budou mít nárok na odškodnění. Na podání žádosti o příspěvek by měli lidé čas do konce příštího roku. Podmínkou pro uplatňování nároku ale je, že museli v táborech strávit více než 12 měsíců. V minulosti již tito lidé odškodnění dostali, například v roce 2003 získali za každý měsíc nucené služby 625 korun.

Úřad podle důvodové zprávy eviduje zhruba dva tisíce žádostí o odškodnění od bývalých příslušníků PTP, celkový počet přeživších je ale podle představitelů Svazu PTP asi dvakrát takový. Náklady na vyplacení finanční satisfakce jsou odhadovány na 230 milionů korun.

Pomocné technické prapory byly v letech 1950 až 1954 součástí československé armády, prošly jimi desítky tisíc lidí. Nastupovali do nich lidé, kteří byli komunistickému režimu nepohodlní. Vykonávali těžké a často nebezpečné práce.

V PTP končili vysokoškolští studenti, kteří nesouhlasili s komunismem, i jejich profesoři, zemědělci, kteří nechtěli vstupovat do jednotných zemědělských družstev, či příslušníci šlechty. Fyzická práce v tvrdých podmínkách navíc s vojenským výcvikem, ideologickým působením a různými formami ponižování měla tyto lidi zdeptat a „převychovat“ v duchu potřeb komunistického režimu.

Vydáno pod