Úředníci se příští týden zapotí – napojí registr vozidel

Registr vozidel se na základní registry připojí v noci ze středy 12. prosince na čtvrtek 13. prosince. Resort dopravy slibuje, že udělal vše pro to, aby předešel problémům – uskutečnila se celá řada workshopů a seminářů, na nichž měli úředníci příležitost se s novými databázemi naučit pracovat. Termín spuštění je navíc zvolen tak, aby se vyhnul pracovní špičce na příslušných úřadech.

Většina úřadů má největší agendu v pondělí a ve středu – proto bude registr napojen v noci ze středy na čtvrtek tak, aby měli zaměstnanci čas se s novými aplikacemi seznámit během čtvrtku a pátku a všechny služby mohly naplno fungovat od následujícího pondělí 17. prosince.

Centrální registr vozidel se tak konečně připojí na Informační systém základních registrů, které shromažďují například informace o obyvatelích ČR, popisných číslech či právech a povinnostech občanů. Usnadní to přístup k údajům například městské policii.

Libor Nováček, IT publicista a konzultant:
„Jestli budou nějaké problémy, tak bych je očekával na straně ministerstva dopravy. Základní registr vypadá, že je zpracovaný opravdu kvalitně.“

Michal Pešek, ředitel Správy základních registrů:
„Ministerstvo dopravy již zkoušelo připojit svoje systémy a proběhly tam pozitivní transakce. Takže i my očekáváme, že všechno proběhne pozitivně.“

Ta se do centrálního registru vozidel nemůže v současnosti dostat a zjistit, komu patří vůz, jehož řidič spáchal nějaký dopravní přestupek. Nezbývá tak nic jiného než celý spis vzít a poslat na magistrát nebo obecní úřad. „Jsou to zhruba tři tisíce žádostí denně, které dojdou na magistrát. Takže kapacitně určitě přivítáme, pokud se městská police napojí na nový systém,“ říká Tereza Králová, mluvčí Magistrátu hlavního města Prahy.

Nová pravidla pro žadatele

Občanům napojení registru přináší povinnost mít v souladu údaje uvedené v dokladech a v takzvaných základních registrech. Po propojení evidencí vozidel totiž přestane platit, že úředník na registru vozidel jako pravdivý údaj považoval to, co je napsáno v občanském průkazu. Od čtvrtka to bude obráceně. Přednost bude mít informace uvedená v databázi základních registrů a úředník si jí pouze ověří.

Žadatel, u něhož úředník zjistí jinak uvedené informace v dokladech a v registru, tedy odejde z registračního pracoviště s nepořízenou. Bude si muset nejprve uvést údaje na pravou míru a teprve pak bude v centrálním registru obsloužen.

Nový registr ministerstvo dopravy spustilo 9. července. Po zhruba hodině provozu systém selhal a od té doby se potýká s problémy. Stále je v něm například velké množství chybně uvedených údajů. Software pro nový registr stál 37 milionů korun, dalších 32,4 milionu korun má ministerstvo zaplatit za provoz registru. Kvůli přetrvávajícím potížím s registrem na výzvu vlastní strany LIDEM rezignoval ministr dopravy Pavel Dobeš.