Další problém registru: Není jasné, kdo ho bude dál spravovat

Praha - Ministerstvo dopravy má další problém s registrem vozidel. Smlouva se společností ATS Telcom, která registr dodala, vyprší 31. 3. 2013. Kdo bude poté registr spravovat, není jasné. Ministerstvo přiznalo, že nové výběrové řízení na správce všech systémů, tedy i registrů, se nestihne. Doprava je navíc bez ministra a tím pádem není, kdo by výběrové řízení podepsal.

Podle politiků mělo být výběrové řízení spuštěno už dávno. Mimo jiné i proto Pavel Dobeš (LIDEM) v čele resortu skončil. „Byl to pro mě ten hlavní důvod, nejenom ten padající registr, ale i vědomí toho, že s registrem bude ještě celá řada dalších problémů,“ řekla ČT šéfka strany LIDEM Karolína Peake.

Ministerstvo chce výběrové řízení spustit na konci tohoto, nebo na začátku příštího týdne. I tak ale připouští, že se nový správce vybrat nestihne. Pokud se totiž přihlásí jen jeden zájemce, musí být tendr zrušen. Stejně tak se může někdo ze zájemců odvolat.„Je to velký hazard s obyvateli této republiky,“ komentoval situaci stínový ministr dopravy za ČSSD Milan Chovanec.

Registr má další problém (zdroj: ČT24)

Jednou z variant proto je, že úřad prodlouží kritizovanou smlouvu se stávající společností ATS Telcom. Mluvčí resortu Martin Novák ale občany ujišťuje, že i bez správce bude provoz registru zajištěn. V nejbližších dnech se ale k registru začnou připojovat i veřejné registry pod správou ministerstva vnitra. „Nikdo neví, co to se stávajícím registrem udělá. Kdyby se náhodou stalo, že bude opět nefunkční, tak je nasnadě otázka, jestli toto technické řešení neopustit,“ řekl v Událostech ČT Chovanec.

Na nového ministra tak čeká ve funkci zásadní úkol. Premiér chtěl jeho jméno oznámit dnes, nakonec se tak ale nestalo. Jméno chce podle svého mluvčího nejprve doprojednat s jednotlivými aktéry. Nejčastěji se mluví o poradci premiéra Liboru Lukášovi, osloven byl i proděkan dopravní fakulty Petr Moos.

Systém nového registru byl spuštěn 9. července. Po hodině provozu selhal a komplikace ho provází dodnes. Pořízení softwaru vyšlo na 37 milionů korun. Dalších více než 32 milionů stojí provoz. Společnost ATS Telcom dodávala i další informační systémy pro ministerstvo dopravy. To jí celkem za IT platí 13 milionů za měsíc. Smlouva byla uzavřena v roce 2010. Na základě kontraktu tak společnost za čtyři roky dostane téměř 500 milionů korun.