Obvinění pro brněnského soudce. Snažil se znevěrohodnit svědky

Brno – Protikorupční policie obvinila soudce brněnského městského soudu Jiřího Peška z nepřípustného ovlivňování několika kauz. Vyplývá to ze zjištění České televize. Pešek se měl snažit ovlivňovat rozhodování svých kolegů, a to zejména v blíže nespecifikovaných trestních kauzách spojených s korupčním jednáním.

„Mohu uvést, že jsme včera obvinili jednoho soudce Městského soudu v Brně, a to z trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby a trestného činu zasahování do nezávislosti soudu,“ informoval mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Podle státního zástupce měl Pešek svému spřátelenému advokátovi přidělovat drtivou většinu případů, kdy měl vystupovat ex offo, tedy v situaci, kdy je advokát placený státem. Trestní stíhání souvisí také se zasahováním do nezávislosti soudu. Jiří Pešek se údajně snažil ovlivňovat rozhodování svých kolegů. Měl jim poskytovat materiály, které mohly případně znevěrohodnit svědky, a to především v případu majetkové trestné činnosti v souvislosti s korupcí.

Soudce Jiří Pešek rozhodoval například při zmírnění trestu pro řidiče autobusu, který v roce 2003 havaroval u Nažidel. V roce 2005 byl Pešek kárně potrestán důtkou za průtahy při vyřizování případů zanedbání povinné výživy.

Samotný Městský soud v Brně o Peškově obvinění zatím nemá detailní informace. „Soud v současné době disponuje velmi kusými a nepotvrzenými informacemi,“ uvedla mluvčí Městského soudu v Brně Gabriela Štočková.

O obvinění dosud nebylo informováno ani ministestvo spravedlnosti. „Ministr spravedlnosti zatím oficiálně informován o obvinění soudce Městského soudu v Brně nebyl, nicméně pokud by avizované obvinění mělo přímo souviset s výkonem funkce soudce, ministr spravedlnosti tohoto soudce dočasně zprostí funkce,“ řekla mluvčí ministerstva spravedlnosti Štěpánka Čechová.

Vydáno pod