Soudce Pešek se měl snažit zdiskreditovat svědky v kauze exstarosty Kvapila

Praha/Brno - Obviněný soudce Jiří Pešek se měl podle informací České televize snažit zdiskreditovat svědky v korupční kauze exstarosty Brna-Žabovřesk Aleše Kvapila a jeho tehdejšího stranického kolegy z ODS Radovana Novotného. Oba nakonec u soudu dostali 4 roky. Zřejmě nejznámější jihomoravskou korupční kauzu rozhodoval soudce Miloš Ždárský, právě za ním Pešek podle ČT přišel s obálkou, ve které byly dokumenty, které zpochybňovaly svědka v tomto případu.

Pešek si vzal dovolenou a k případu se nechce vyjadřovat. Jediné, co vzkázal, je, že o obsahu obálky nic nevěděl. O její doručení jinému soudci ho měl požádat policejní vyšetřovatel, což prý byl běžný kolegiální postup. „Je tedy absolutně nesmyslné, že by tímto jednáním mohl zasahovat do nezávislosti soudu,“ uvedl jeho obhájce Michael Buchlovský.

Ministerstvo spravedlnosti v příštích dnech rozhodne o tom, jestli obviněný soudce odloží dočasně talár. Řízení o zproštění funkce zahájilo dnes na základě informací od policie. Pešek se k němu má možnost do tří dnů od doručení vyjádřit. Pokud poté ministr rozhodne, že Peška dočasně zprostí výkonu funkce, bude do ukončení trestního stíhání doma a pobírat pouze část svého platu.

Pešek měl ovlivňovat kauzu exstarosty Kvapila (zdroj: ČT24)

Podle státního zástupce měl Pešek také svému spřátelenému advokátovi přidělovat drtivou většinu případů, kdy měl vystupovat ex offo, tedy v situaci, kdy je advokát placen státem. Buchlovský ale tvrdí, že tyto případy Pešek přiděloval v nadstandardní míře jen kvůli časové tísni při zkrácených řízeních.

V krátké době jde už o druhého brněnského soudce, který si vyslechl obvinění. Předseda krajského soudu Jaromír Pořízek je vyšetřován kvůli předražené stavbě brněnského justičního areálu.