Šéf brněnských strážníků obviněn ze zneužití pravomoci

Brno - Policie obvinila ředitele brněnských strážníků Jaroslava Přikryla ze zneužití pravomoci. Měl nezákonně manipulovat s vyřizováním dopravních přestupků. Policisté prošetřují i jeho partnerku - prý nelegálně získávala informace ze spisu, který s případem souvisel.

Informaci ČT potvrdilo státní zastupitelství. Případ je pokračováním jiné kauzy - a to rovněž bývalého strážníka a někdejšího Přikrylova náměstka Milana Šimona. Ten dostal pokutu 30 tisíc korun rovněž za nelegální vyřizování dopravních pokut. Šimon u soudu opakoval, že se ničeho nezákonného nedospustil a že takové jednání prý bylo u strážníků obvyklé. Státní zastupitelství začalo věc prověřovat a výsledkem je Přikrylovo obvinění.

Přikrylova partnerka Iveta Čechovská, která pracovala na brněnském státním zastupitelství, pak údajně spis o Šimonovi vynesla z úřadu, aby mohl Přikryl do něj nahlédnout a zjistit, jak vypovídal. Čechovská dala k 1. prosinci výpověď. Podle mluvčí strážníků Denisy Kapitančíkové si Přikryl dnes vzal dovolenou, a to až do konce roku. „Kauzu, vzhledem k dovolené ředitele, nebudeme jakkoli komentovat,“ uvedla. Samotný Přikryl se k obvinění rovněž nevyjádřil.

Primátor Brna Roman Onderka (ČSSD) Přikryla zatím odvolávat nebude. Informaci o vyšetřování Přikryla dostal včera, a to jak od policie, tak od něj samotného, v případu chce ale ctít presumpci neviny a počkat na výsledek vyšetřování, uvedl Onderka. 

Přikryl loni nahradil na pozici šéfa městské policie Daniela Šímu. Okolnosti, za kterých se na post dostal, kritizovala opozice. Přikryl totiž místo získal až ve druhém výběrovém řízení. První konkurz měl tak náročné podmínky, že se je nikomu nedodařilo splnit. Napodruhé komise doporučila právě Jaroslava Přikryla. Zastupitelé neměli možnost porovnat projekty, s nimiž se jednotliví kandidáti do konkurzu přihlásili. Ani samotná jména všech uchazečů nebyla zveřejněna. Dopředu se jen vědělo, že poslední ředitel Šíma, který vedl strážníky od roku 1992, kvůli podmínkám prakticky ztratil šanci pozici obhájit. Objevila se dokonce spekulace, že podmínky jsou přímo šité na tělo právě Přikrylovi.