Ministerstvo do sporu nemocnic a pojišťoven nevstoupí

Praha - Ministerstvo zdravotnictví nechce vstupovat do jednání pojišťoven s nemocnicemi o smlouvách na příští rok. Šéf rezortu Leoš Heger to řekl v Otázkách Václava Moravce. Řada zařízení se na podmínkách svého fungování s pojišťovnami stále nedohodla. Podle Hegera ale nehrozí, že by někde péče nebyla zajištěná.

Pojišťovny chtějí využít uzavírání nových smluv k tomu, aby zrušily nadbytečná akutní lůžka a nevyužitá nemocniční oddělení. V plánu je rušení zhruba šesti tisíc akutních lůžek. Většina nemocnic už má jednání s pojišťovnami za sebou, některé ale smlouvy stále nemají. Na začátku prosince nemělo smlouvy 19 nemocnic ze 152. Nejvíce jich bylo v Moravskoslezském kraji, a to sedm z 18, které v kraji fungují.

„Pojišťovny slíbily, že i s těmi nemocnicemi, které mají být utlumeny, uzavřou smlouvy aspoň na půl roku. Jestli ji nemocnice odmítnou uzavřít a skončí rovnou, je to jejich věc. Ale stoprocentní povinností pojišťoven je zajistit péči tak, aby byla rozumně dostupná, pokud jde o geografickou situaci i objem péče. Tam máme signály, že péče zajištěná je,“ uvedl ministr.

Do konce prvního čtvrtletí 2013 chce dát ministr Heger vládě zákon o pojišťovnách, kterým dokončí reformu zdravotnictví. Norma má posílit pravomoci pojišťoven i jejich zodpovědnost za rovnoměrnou dostupnost zdravotní péče i její kvalitu. Podle původních plánů měl zákon platit od ledna 2013, legislativní rada vlády ho ale odmítla. Heger by byl rád, aby jeho norma začala platit od ledna 2014.

Utlumované nemocnice by neměly být podle Hegera zavřené, ale měly by se změnit na zařízení následné péče. Akutní péče má být soustředěna do větších nemocnic.

Ministerstvo by do sporu vstoupilo až v případě, kdy by došlo k výpadkům péče. „Šlo by to za zdravotními pojišťovnami a v legislativě jsou sankce pro pojišťovny velké,“ upozornil ministr.

Smlouvy pojišťoven s nemocnicemi
Zdroj: ČT24

Nemocnice bez smluv budou poskytovat péči dál, zaplaceno ale dostanou jen za neodkladnou péči

Podle ředitele Asociace českomoravských nemocnic Stanislava Fialy předloží nemocnice v nejbližších dnech pojišťovnám vlastní návrhy smluv, které budou vycházet z návrhů pojišťoven. „Navrhneme, aby se od 1. ledna poskytovala péče v rozsahu, v jakém se poskytuje dosud – aby první leden nebyl zlom, propast, katastrofa a aby se jelo dál,“ uvedl Fiala.

„Současně navrhujeme se zavázat, že rozsah a struktura péče, kterou smlouvy definují, upraví podle výsledků jednání v jednotlivých krajích,“ dodal ředitel nemocniční asociace. Smlouvy pojišťoven podle něj totiž nereflektují dohody, jichž s nimi docílily krajské delegace poté, co se proti plánu na podobu (resp. omezování) zdravotnické péče ohradily krajské nemocnice.

Pokud pojišťovny na tento scénář nepřistoupí, budou nemocnice k Novému roku bez smluv, které stanovují proplácení zdravotnické péče. Hodlají ji ovšem poskytovat i nadále. Pojišťovny přitom již avizovaly, že v tomto případě budou proplácet jen neodkladnou péči.

Ministr rekordman

Leoš Heger dosáhne v pondělí rekordních 888 dní v čele resortu. Žádný z jeho polistopadových předchůdců tak dlouho ve funkci nevydržel. Podle kritiků Heger uspěl jen proto, že spíš než zájmy zdravotnictví hájí státní pokladnu a víc než ministrem zdravotnictví je náměstkem ministra financí. Lékaři tvrdí, že je zradil, když nesplnil platové sliby. Naopak zdravotní pojišťovny oceňují, že jako první ministr je podpořil ve snaze hledat úspory a zefektivnit systém. Koaliční ODS mu vytýká, že neprovedl nutnou reformu financování.

O další stranické kariéře v TOP 09 Heger zatím neuvažuje: „Přirozeným nástupcem Karla Schwarzenberga by byl s ohledem na prezidentskou volbu Miroslav Kalousek. Možná k tomu nedojde a Karel Schwarzenberg zůstane i nadále předsedou strany. Ujišťuji vás, že ve zdravotnictví mám práce dost.“

Co Hegera v resortu ještě čeká?

Chce například prosadit další věci v organizaci pojišťoven. Chce posílit konkurenci mezi nimi a zvažuje nominální pojištění, kdy ekonomicky méně úspěšné pojišťovny by mohly stanovit vyšší pojistné a vybrat od lidí o něco víc, zároveň by se ale musely zaměřit na zvýšení efektivity, aby jim pojištěnci neutekli.

„Chystáme novou verzi zákona, která bude pokusem o konsenzuálnější přístup, a doufáme, že alespoň část věcí se podaří, aby poslední fáze zdravotnické reformy byla během příštího roku připravena,“ řekl Heger.

Potvrdil, že zvyšování regulačních poplatků pro pacienty už jako ministr nechystá. I když za jeho šéfování stouply platby pacientů za léky a více se vybralo v nemocnicích, spoluúčast v celkových datech letos mírně klesla. Heger to vysvětluje tím, že ve spoluúčasti jsou i nákupy volně prodejných přípravků či kosmetické výkony, na tom lidé šetřili.