Kteří politici se brání nástupu do vězení?

Praha - Nástupu do vězení se vyhýbá několik politiků. Za úplatky odsouzený poslanec Roman Pekárek je jedním z nich. Krajský soud v Praze ho vyzval, aby nastoupil pětiletý trest. Stejnou výzvu k nástupu dostal nedávno i exposlanec Petr Wolf. Ten by měl jít za mříže na šest let, ale za zneužití státní dotace. Wolf si ale soudní výzvu nevyzvedl a policie po něm proto vyhlásila pátrání. V Česku se nyní nástupu do vězení vyhýbá přes 4 300 lidí. V hledáčku policie jich je 1 113, na většinu z nich soudy vydaly celostátní zatykač. V 65 případech po nich pátrají i v cizině.

„Máme zhruba 1 100 osob, na které je vydán příkaz dodání do výkonu trestu, bývalý poslanec Wolf je jedním z nich. V současné době provádíme opatření k tomu, abychom osobu vypátrali a dodali do výkonu trestu,“ uvedl v Interview ČT24 policejní prezident Martin Červíček. Dodal, že pátrání intenzivně probíhá a již brzy bude policie schopna říct, zda bylo úspěšné, či nikoliv.

Odsouzený exposlanec Petr Wolf, který  byl do sněmovny v minulém období zvolen za ČSSD, dostal šestiletý trest za zneužití státní dotace a je už týden v databázi hledaných. Policie se zatím neobává, že by uprchl do zahraničí. „Pan docent řádně docházel a nebyly s ním žádné problémy,“ podotkl soudce Miroslav Mucha. Podle Červíčka po něm policie intenzivně pátrá.

Také poslance Romana Pekárka, který byl zvolen za ODS, čeká vězení. Za mřížemi má kvůli korupci strávit pět let. Krajský soud v Praze mu už odeslal výzvu k nástupu trestu. „Lhůtu krajský soud stanovil jako pětidenní od chvíle převzetí zásilky,“ uvedla Zuzana Steinerová, mluvčí Krajského soudu v Praze. „Nebyla mi doručena a jsem připraven si ji převzít,“ reagoval Pekárek. Potvrdil také, že s nástupem do vězení počítá. Zároveň přiznal, že mandátu ve sněmovně se nehodlá vzdát.

Od prosince měl být ve vězení za korupci i severočeský vlivný politik a donedávna člen ODS Alexandr Novák. Čtyřletý trest si ale zatím neodpykává, je totiž v nemocnici v Teplicích. Kvůli hospitalizaci na psychiatrii byl nástup k výkonu trestu odložen i bývalému nadějnému politikovi za ČSSD Janu Stoklasovi. Čtyřletý trest dostal za úvěrový podvod. Z léčby byl propuštěn a soudkyně mu už výzvu k nástupu do vězení poslala. Pokud si ji nevyzvedne, čeká ho podobně jako Wolfa stíhání.

Nejen politici jsou v hledáčku policie:

  • Nejznámější je případ Viktora Koženého. Kontroverzní finančník ovšem odešel z Česka dlouho před verdiktem, který ho za podvod a porušování povinností při správě cizího majetku poslal za mříže na deset let. Už od roku 1994 žije Viktor Kožený na Bahamách.
  • Před spravedlností prchá od roku 2005 i podnikatel Radovan Krejčíř. Za podvod s akciemi byl odsouzen k šesti letům vězení. Jihoafrická republika, kam se před necelými šesti lety uchýlil, ho do Česka odmítla vydat.
  • Nástupu do vězení se načas vyhnul i Tomáš Pitr. Za daňové úniky si měl odpykat pět let. Nakonec byl zadržen ve Švýcarsku a skončil i za mřížemi, i když kvůli trestu z jiného procesu.
  • Jinou kategorií, mediálně ovšem také velmi známou, je Roman Smetana. Bývalý řidič autobusu nejdřív nepřijal obecně prospěšné práce za to, že pokreslil předvolební plakáty, a následně odmítl i trest sto dnů vězení. Nástupu se vyhýbal necelý měsíc, nakonec se ale sám vydal policii.
Politici na útěku tématem Událostí (zdroj: ČT24)