Do sporu o smrt Vietnamce vstupuje ministr Kubice

Brno – Spor mezi státem a vietnamskou matkou, jejíž syn zemřel v roce 2009 po policejním zákroku, může stále skončit mimosoudním vyrovnáním. Případem se sice měl začít zabývat brněnský městský soud, ale na žádost advokáta vietnamské matky jednání odložil; dal tak oběma stranám příležitost dohodnout se mimosoudně. Žena žádá po České republice odškodné 50 milionů korun, za stát bude mít při vyjednávání konečné slovo ministr vnitra Jan Kubice.

„Klientce jde hodně o morální satisfakci. Její syn zemřel před čtyřmi lety a dosud jí od státu za selhání policie nepřišla žádná omluva,“ řekl soudu advokát cizincovy matky Marek Sedlák.

Pokud by stát, ve věci zastoupený ministerstvem vnitra, napsal omluvu, Vietnamka by požadované odškodné podstatně snížila. Hovořilo se o částce kolem 1,5 milionu korun. O výši odškodného může podle předpisů rozhodnout pouze ministr vnitra, řekl právní zástupce ministerstva Rostislav Půrkrab. Jednání soudu je odloženo do 12. dubna.

Žena na dnešní soud z Vietnamu nedorazila, od úřadů nedostala vízum. Je chudá, a proto se obávaly, že by v republice zůstala. „Velmi jí záleželo na tom, aby sem mohla přicestovat a účastnit se soudního jednání. Chtěla by říct, co cítí a co se jí stalo,“ řekl ČT Sedlák.

„Můžu si kopnout?“ zeptala se prý sousedka

Incident se stal 4. ledna 2009 v podvečerních hodinách v brněnské Körnerově ulici. Trojice policistů prověřovala oznámení, že Vietnamec v drogovém opojení demoluje zařízení bytu a napadá přítomné. Po příjezdu policie seděl Hoang Son Lam v křesle, zásah i přesto vyvrcholil bitím Vietnamce, do kterého se kromě policisty Josefa Srnského údajně z vlastní iniciativy zapojila i sousedka. Podle obžaloby se zeptala, zda si „může kopnout“. Vietnamec po policejním zákroku skončil v cele, stěžoval si na zdravotní potíže. O den později zemřel. Měl zlomená dvě žebra, protrženou slezinu a krvácel do dutiny břišní.

Srnský stráví za útok deset let za mřížemi. Vietnamcova sousedka Kateřina Slavíčková si odpykává osmileté vězení. Policisté Jarmil Šimoník a František Jaroš dostali po třech letech nepodmíněně. Policisté patřili do kontroverzního týmu Delta. Obvinění označili za vykonstruované, bití popřeli, stejně jako Slavíčková.

Matka ubitého Vietnamce je ochotna snížit požadavky na odškodné (zdroj: ČT24)