Klaus a Gašparovič si vymění nejvyšší státní vyznamenání

Praha – Slovenský prezident Ivan Gašparovič obdrží Řád bílého lva z rukou odcházejícího Václava Klause. Vláda tento Klausův návrh projednala a odsouhlasila již při středečním jednání. Český prezident by měl naopak dostat od svého slovenského protějšku nejvyšší slovenské vyznamenání. Oba prezidenti si původně měli vyznamenání vyměnit už během návštěvy Klause na Slovensku, která byla jeho poslední zahraniční cestou před skončením mandátu. Údajně na žádost české strany se ale slavnostní akt nakonec nekonal.

„Vláda na svém středečním zasedání na žádost prezidenta projednala návrh na udělení státního vyznamenání prezidentovi Slovenské republiky Ivanu Gašparovičovi a návrh akceptovala,“ uvedl mluvčí Hradu Radim Ochvat. Řád bílého lva je udělován osobám, jež se zvlášť vynikajícím způsobem zasloužily o Českou republiku. Naopak Klaus dostane Řád bílého dvojkříže I. třídy. To je nejvyšší slovenské státní vyznamenání, které se uděluje cizincům kromě jiného za zásluhy o rozvoj vztahů se Slovenskem.

Václava Klause čeká poslední týden v úřadě (zdroj: ČT24)

Klaus a Gašparovič se možná sejdou ještě jednou

Možnost, že by si oba prezidenti ještě před koncem Klausova funkčního období 7. března měli navzájem předat nejvyšší státní vyznamenání, vyplynula z neoficiálních informací z Bratislavy i Prahy už ve čtvrtek. Vyznamenání by Klaus mohl nechat poslat po českém velvyslanci v Bratislavě. Vyloučena ale zřejmě není ani možnost, že by se oba prezidenti mohli ještě jednou sejít.  

Řád bílého lva
Zdroj: ČT24