Jednání o úhradové vyhlášce skončilo krachem

Praha - Vyjednávání odborářů s ministerstvem zdravotnictví na zdravotnické tripartitě skončilo dnes krachem. Odboráři požadovali změnu úhradové vyhlášky tak, aby nemocnice dostaly více peněz. Ministerstvo to odmítlo. Nemocnice se prý mají domluvit jednotlivě se zdravotními pojišťovnami, aby jim lepší úhrady daly do smluv. Podle propočtu odborů klesnou příjmy od pojišťoven někde až téměř o dvacet procent. Hrozí tak zhoršení kvality a dostupnosti péče, tvrdí odboráři.

„Chtěli nás dnes přesvědčit, že minus je plus,“ komentoval tripartitu viditelně rozhořčený šéf lékařských odborů Martin Engel. „Trvá stav, kdy strana odborů a částečně i nemocnic trvá na tom, že vyhláška výrazně snižuje úhrady péče. My v každém případě v situaci, která tady je, změnu vyhlášky odmítáme,“ opáčil náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek.

Obavy odborů, že se zhorší kvůli penězům dostupnost a kvalita zdravotní péče, náměstek odmítl. Pojišťovny jsou podle něj vázány vyhláškou o dostupnosti péče a musejí ji pro své pojištěnce zajistit. Což znamená nabídnout za péči takové úhrady, aby to pro nemocnice bylo přijatelné. „Pro některé odboráře slouží úhradová vyhláška jen k tomu, aby se zviditelnili. Reálné podklady pro obavy nejsou,“ shrnul Nosek.

Čekárna u lékaře
Zdroj: ČT24/ISIFA

Odbory varují: Pokud se nezmění vyhláška, klesnou platy

Předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková tento výklad ministerstva odmítla. Potvrdila, že k dohodě dnes zdravotnická tripartita nedospěla. „Odbory předložily ministerstvu informace z jednotlivých nemocnic, kde se sníží úhrady o pět procent, v reálu se započtením inflace a DPH to je až 13 procent,“ upřesnila.

Dopady podle Žitníkové už má úhradová vyhláška ve fakultních nemocnicích, kde lékařům berou příplatek 6,25 procenta, který dostali v roce 2011 po protestní odborové akci Děkujeme, odcházíme. „Máme informaci, že pokud se úhradová vyhláška nezmění, budou muset i v menších nemocnicích začít snižovat platy. S tím nesouhlasíme a budeme se muset poradit o dalším postupu,“ popsala Žitníková.

Chirurgie ve FN Hradec Králové
Zdroj: ČT24

Odbory vytvořily s nemocnicemi a pacienty krizový štáb. Tvrdí, že vyhláška snižuje úhrady za akutní lůžkovou péči o 13,5 procenta, za následnou péči o 12,5 procenta a za ambulantní péči o 17,5 procenta. Ministerstvo propočty odmítlo jako chybné, štáb prý účelově kalkuluje a straší lidi, aby dosáhl zvýšení plateb. Omezování péče prý nehrozí, příjmy zdravotních pojišťoven budou letos 228,9 miliardy korun s meziročním růstem 2,4 procenta a výdaje 230,849 miliardy s růstem 1,5 procenta.