Inaugurace jako hokejový šampionát – na velkoplošných obrazovkách

Praha – Průběh inauguračního ceremoniálu nové hlavy státu opentlí 11 prvků, které ho doprovodí vůbec poprvé. Patří k nim třeba přenos inaugurace na velkoplošné obrazovky umístěné na třetím nádvoří Hradu a na Hradčanském náměstí.

Miloš Zeman složí slib v pátek dopoledne tradičně ve Vladislavském sále Pražského hradu před poslanci a senátory. Zemanova mluvčí Hana Burianová ještě prozradila, že další novinky se týkají průvodu Vladislavským sálem. Budou v něm nesena obě nejvyšší státní vyznamenání, kterých se prezident po složení slibu stane nositelem, a to Řád bílého lva a Řád Tomáše Garrigua Masaryka. Poprvé se také „zvláštním procesím“ ponese slavnostní výtisk ústavy, na kterou skládali slib Zemanovi předchůdci Václav Havel a Václav Klaus.

Ceremoniál začne v pátek v 10:00. Po něm je už naplánována první vojenská přehlídka na třetím nádvoří Pražského hradu. V 11:15 nový prezident položí květiny k ostatkům svatého Václava v katedrále svatého Víta, o půl hodiny později má uctít památku prvního prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka na Hradčanském náměstí a setkat se krátce s přítomnými občany. Ve 12:15 ho už bude na Hradě čekat oběd s nejvyššími ústavními činiteli.

Na Pražském hradě to přípravami žije

Od dnešního rána probíhaly v sídle českých prezidentů inaugurační zkoušky, na hradním nádvoří se nacvičovalo slavnostní stažení standarty prezidenta republiky. Ve Vladislavském sále se pak připravovala i Hudba Hradní stráže, která bude při inauguraci zajišťovat hudební doprovod.

Přípravy na inauguraci v plném proudu (zdroj: ČT24)

„Ráno jsme měli nácvik na akci. Potom jsme přišli do Vladislavského sálu, kde se nacvičuje akt inaugurace, podpis a slib prezidenta. Generálka by měla být zítra (ve čtvrtek) v 17:00 hodin, předpokládám,“ řekl České televizi dirigent Hudby Hradní stráže Jiří Kubík.

  • Ilustrační foto zdroj: ČT24
  • Ilustrační foto zdroj: ČT24