Politolog Jelínek doufá, že Zeman se „vodit“ nenechá

Praha – Nastupující prezident Miloš Zeman již dříve řekl, že po slavnostním uvedení do funkce oznámí členy týmu, který pro něj bude na Hradě pracovat. Veřejnost i novináři nyní netrpělivě čekají, jaká jména se v jeho okolí objeví. Zatím je jasné, že Zeman počítá se službami svého tajemníka Jaroslava Hlinovského (SPOZ). Miloš Zeman se podle politologa Lukáše Jelínka definuje jako špatný personalista, nicméně politolog ve Speciálu ČT24 připomněl, že Zeman sám si v minulosti své spolupracovníky nevybíral: „On je velmi nepraktický, vzdělaný intelektuál, šikovný rétor, ale velmi těžko se orientuje v té každodenní technologii moci, na to on někoho potřebuje,“ dodal Jelínek.

V minulosti na to Miloš Zeman měl Miroslava Šloufa a další spolupracovníky, kteří do jeho blízkosti přiváděli lidi, na kterých on byl bytostně závislý, připomíná Jelínek s tím, že panují obavy, že by se na scéně objevil Šlouf, případně někdo jemu podobný. Nicméně Jelínek se domnívá, že ten deklarovaný distanc od Miroslava Šloufa není ze Zemanovy strany hraný. Zeman si podle Jelínka už dnes uvědomuje určitá rizika, která se mohou týkat financování jeho volební kampaně. „Pravděpodobně taky proto ta jména jeho nejbližších ještě neznáme, protože mám pocit, že on si je bude chtít sám tak trochu testovat a získávat na ně reference,“ dodal ve Speciálu ČT24 Jelínek.

Lukáš Jelínek o Zemanovi

„Kdyby to nebyl zvolený prezident, řekl bych, že je to ten medvěd, kterého vodí medvědáři.“

Miloš Zeman se v politice pohybuje téměř pětadvacet let. Za tu dobu politickou scénu rozvířilo hned několik afér a kauz, které se týkaly přímo jeho, nebo jeho nejbližších spolupracovníků. Připomínáme některé z nich:

Bamberg

  • Na jaře 1998 informovala ČT o dohodě, která vznikla mezi špičkami ČSSD a podnikatelem Janem Vízkem v německém městě Bamberg. Vízek údajně nabídl sociálním demokratům několikasetmilionový dar a kompromitující materiály na členy ODS a ODA výměnou za ministerská křesla. „Dohoda, kterou nám předložili, je falzifikát,“ komentoval situaci Zeman (13. července 1998). Pravda se nezjistila a Miloš Zeman kauzu - i přes pochyby některých sociálních demokratů - ustál a ještě vyhrál volby.

Opoziční smlouva

  • Smlouva o rozdělení moci mezi ČSSD a ODS umožnila Zemanovi být čtyři roky předsedou vlády. „Byl to podvod na voličích, protože oba představitelé ODS a ČSSD před volbami deklarovali, že po volbách v žádném případě nebudou spolupracovat,“ komentoval smlouvu šéfredaktor Respektu Erik Tabery. Unikátní byl v opoziční smlouvě článek, podle kterého se ČSSD i ODS zavazují, že nevyvolají hlasování o nedůvěře vládě.

„Personalista“ Šlouf

  • Šlouf je muž, jehož jméno se s Milošem Zemanem táhne od počátku jeho kariéry. „Miroslav Šlouf byl pro Miloše Zemana naprosto nejzásadnější postava, která provázela jeho politickou kariéru,“ připomíná Tabery. Přestože se prokázalo, že Šlouf například komunikoval s šéfem podsvětí Františkem Mrázkem, Zeman ho vždycky podržel. A lobbista Šlouf se podílel i na Zemanově prezidentské kampani, ač sám Zeman tvrdil opak. „Miloš Zeman by nikdy nebyl prezidentem, kdyby ho Miroslav Šlouf nepřemluvil, aby kandidoval, kdyby nepomohl sehnat peníze na kampaň, kdyby nezaložil stranu, která vynesla Zemana nahoru,“ vysvětluje Erik Tabery. 

Čistka

  • Miroslav Šlouf byl Zemanovým „personálním“ šéfem. „Ministr vnitra Václav Grulich tenkrát s naprostým překvapením zjišťoval, že Miroslav Šlouf chce rozhodovat o tom, kdo bude řídit jaký policejní útvar, a zasahoval do toho,“ komentoval tehdejší vývoj Tabery. Odejít musel například šéf ekonomické kontrarozvědky Evžen Šírek, který vyšetřoval podezření, že v centrále ČSSD došlo k daňovým únikům. Byl obviněn z prozrazení přísně tajných dat, soud ho ale očistil.

Olovo

  • Kauza, nazvaná PB (chemická značka olova - plumbum) podle iniciál jména Petry Buzkové, tehdejší místopředsedkyně Poslanecké sněmovny a členky ČSSD. Někteří poradci tehdejšího premiéra Miloše Zemana na ni připravovali kompromitující materiály. „Kauza Olovo je podle mě jedna z nejodpudivějších a nejhorších kauz, co jsme zažili od roku 1989,“ podotkl Tabery.
Komentář Lukáše Jelínka a Petra Justa (zdroj: ČT24)

Jak už dříve Miloš Zeman prohlásil, nechce v roli prezidenta žádné placené poradce. Bude se případ od případu radit s experty, jejich roli ale chápe jako čestnou - neplacenou. „Nehodlám mít žádné poradce, a tedy ani šéfa poradců. Předpokládám, že do Lán budu občas svolávat porady s různými experty, někteří budou stabilní, jiní ad hoc,“ řekl Zeman v rozhovoru pro poslední vydání časopisu Týden. Jedním z poradců prezidenta Zemana může být agronom František Čuba, počítá rovněž se svým bývalým ministrem financí Jiřím Rusnokem.

Vydáno pod