Kritika ombudsmana: Domovy pro seniory jsou ke klientům selektivní

Brno – Většina pobytových zařízení pro seniory předesílají na internetových stránkách, že nepřijmou osoby léčící se s duševní chorobou nebo lidi, kteří měli někdy v životě problém s alkoholem. Takový závěr plyne z výzkumu kanceláře veřejného ochránce práv. Pracovníci z instituce ombudsmana si domovy pro seniory vezmou do hledáčku po celý rok, zaměří se zejména na osoby trpící demencí.

Informace z webových stránek představují pro lidi hlavní prostředek, jak mohou zjistit dostupnost zařízení v jejich okolí. „Ukázalo se, že tři čtvrtiny krajských zařízení pro seniory vydávají určité zdravotní stavy za problém při přijetí, ačkoliv s tím nemusí být spojené chování, které by vylučovalo kolektivní soužití,“ uvedla pracovnice kanceláře ombudsmana Marie Lukasová. Schopnost kolektivního soužití patří mezi zákonné podmínky přijetí.

Pracovníci ombudsmana chystají do poloviny roku 12 neohlášených návštěv v domovech pro seniory. Staří lidé si podle veřejného ochránce práv Pavla Varvařovského neradi stěžují. „Často se bojí, že to bude použito proti nim,“ podotkl. Proto se chce kancelář kvalitou péče o staré lidi zabývat. „Chceme se zaměřit zejména na osoby trpící demencí. Máme vypracované body, které budeme v zařízeních sledovat. Patří mezi ně například prevence nezvládnuté bolesti, dostatek soukromí či umístění přes nesouhlas dotčené osoby,“ dodala Lukasová. Lidí s demencí je podle ní v domovech pro seniory až 40 procent.

Podle odborníků z Mezinárodního centra klinického výzkumu (ICRC) v Brně se každých 20 let zdvojnásobí počet pacientů s demencí. Důležitá je podle nich včasná diagnostika, která umožní prodloužit dobu soběstačnosti i života lidí. „Právě lidé s demencí patří mezi obzvlášť křehké seniory. Mohou být velmi snadno vystaveni špatnému zacházení a zneužívání,“ podotkla Lukasová.

Ombudsman o domovech pro seniory (zdroj: ČT24)