Zaorálek přenechává prostor Haškovi, vzdal se nominace

Ostrava – Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek se vzdal nominace na statutárního místopředsedu. „Přijel jsem sem odhodlán svést četné bitvy, ale nyní se zdá, že soupeře budeme mít jinde. Respektuji to, že Michal Hašek má 11 nominací z krajů, doporučuji vám, abyste ho volili. Svou nominaci nepodám, “ řekl Zaorálek na sjezdu sociální demokracie poté, co delegáti zvolili předsedou strany Bohuslava Sobotku. Právě o funkci prvního místopředsedy se očekával ostrý souboj, nicméně jihomoravského hejtmana Michala Haška, který obhajuje tuto funkci, podporuje naprostá většina krajů, Zaorálka do boje vyslala jen jedna organizace, a to z Moravskoslezského kraje.

Oba kandidáti dopoledne vystoupili s plamennými projevy, ale v sále bylo vidět, že Hašek sklízí potlesk daleko častěji než Zaorálek, který se pustil nejen do kritiky vlády jako takové, ale na paškál si vzal i českou národní povahu: „Já mám někdy pocit, že v této zemi je sklon k nějakému zápecnictví, což je nebezpečné.“

Za prioritu programu ČSSD označil zahraniční politiku, protože jen podpora exportu a investic podle něj může nastartovat ekonomický růst. „ČSSD nemůže být izolacionalistickou stranou, která se jako Strakonický dudák vrátí domů a myslí si, že tam vytvoří bohatství,“ shrnul Zaorálek.

Podle Zaorálka musí být ve vládě lidé, kteří objíždějí strategicky důležité země a připravují půdu pro další obchodní jednání českých firem. „Nesmíme se bát vyjet do těch zemí a zasvěceně tam mluvit s lidmi,“ vidí důležitý úkol pro budoucí vládu Zaorálek. V současnosti přitom podle jeho názoru málokterý ministr umí anglicky, není potom divu, že politici nedokážou prosadit české zájmy třeba při bruselských jednáních Evropské unie.

Zároveň si Zaorálek nemyslí, že se české firmy musí nejprve prosadit v Evropě, aby mohli potom úspěšně vyvážet do zemí třetího světa. Naopak, pokud budou politici systematicky budovat vztahy s těmito zeměmi, mají čeští podnikatelé velkou šanci na asijské nebo jihoamerické trhy proniknout.

Nebudeme lidi překvapovat, budeme s nimi mluvit

„Za tím, co budeme zítra dělat, musí být lidé, kteří už teď ta témata hájí. Pak těmi tématy lidi nepřekvapíme,“ vidí Zaorálek zásadní rozdíl mezi tím, jak se podle něj chová a měla by se chovat v budoucnu ČSSD a jak přistupuje k tvorbě svého programu současná vláda.

A současnou vládní koalici viní Zaorálek i z toho, že mnoho mladých lidí je nespokojených s politickým systémem. Tato „krize politického systému“ se podle jeho názoru projevuje třeba i tím, že se mladší lidé angažují spíše v různých zájmových sdruženích a spolcích a vstupu do politiky se spíš brání. „Někdy u nás vidím jistou nevraživost a tendenci, jako by všichni chtěli zakládat konkurenční politické strany,“ upozornil Zaorálek, který ale spolupráci s těmito sdruženími považuje za velmi důležitou.

„Pracujme se všemi mladými lidmi, kteří chtějí něco změnit, přestože nechtějí vstoupit do naší strany,“ vyzval Zaorálek sociální demokraty. Inspirovat by se prý ČSSD mohla třeba u nového papeže, který lidem řekl: „Modlete se za mě, potřebuji vás.“ A podporu veřejnosti potřebují i sociální demokraté.

Vydáno pod