Hašek: „Jsem připraven být zlým mužem sociální demokracie“

Ostrava – V čele sociální demokracie budou další dva roky stejné tváře. Bohuslav Sobotka obhájil post předsedy, druhým mužem ČSSD bude i nadále Michal Hašek, který v tajné volbě získal 79 procent hlasů. Podle svých slov doufá, že se Sobotkou vytvoří silný tandem. Směrem k protivníkům je pak „připraven být zlým mužem sociální demokracie“. Hašek v projevu také zdůraznil, že by ČSSD neměla usnout na vavřínech a měla by naopak tvrdě pracovat na tom, aby lidé volili ji, nikoli KSČM a SPOZ, které budou soupeřem o levicové hlasy. „Všichni jsme si v roce 2010 mysleli, že máme v kapse volební vítězství, a ještě týden před volbami jsme měli za to, že získáme 32 procent,“ připomněl neúspěch z roku 2010, kdy sice ČSSD volby vyhrála, ale skončila v opozici. Podle Haška by sice nebylo dobré vytvářet s komunisty koalici, ale je realista.

„Slibuji, že nadále chci být s předsedou strany Slávkem Sobotkou ve společném tandemu a pracovat na co nejlepším výsledku pro sociální demokracii a pro naši nádhernou zemi… Příkopy jsou zakopávány, umíme velmi dobře spolupracovat,“ řekl Hašek po svém zvolení s tím, že je připraven být zlým mužem sociální demokracie - „směrem k našim protivníkům, protože častokrát si to opravdu zaslouží“.

Vedení sociální demokracie bude mít podle Haška různé názory, ale dokáže si je vyříkat uvnitř strany a na veřejnosti hodlá prezentovat jasnou a silnou pozici ČSSD. V případě úspěchu v parlamentních volbách je podle jihomoravského hejtmana také „evidentní“, že do budoucna nebude moci zastávat více veřejných funkcí. „Od loňského podzimu jsem urazil kus cesty a více než 10 funkcí jsem opustil. (…) Ale nemyslím si, že je špatně, že jsem ho (post hejtmana) zastával doposud. Jako hejtman jsem dokázal ve sněmovně vyjednat celou řadu záležitostí,“ poznamenal.

Volební sjezd ČSSD tématem Událostí (zdroj: ČT24)

Sobotka už před volbou místopředsedů uvedl, že Hašek je jedním z lidí, kteří by neměli ve vedení ČSSD chybět. Jeho role je podle něj zejména v oblasti koordinace krajské politiky a komunikace s hejtmany. „Je to silný mandát a ukazuje to fakt, že sociální demokracie za poslední dva roky urazila velký kus cesty směrem ke sjednocení,“ dodal. Hašek byl stejně jako Sobotka jediným kandidátem. Lubomír Zaorálek se nominace na 1. místopředsedu vzdal: „Přijel jsem sem odhodlán svést četné bitvy, ale nyní se zdá, že soupeře budeme mít jinde. Respektuji to, že Michal Hašek má 11 nominací z krajů, doporučuji vám, abyste ho volili. Svou nominaci nepodám.“

Hašek se ve svém kandidátském projevu pustil stejně jako Sobotka do současné vlády: „Stát dnes vypadá jako malomocný člověk, prakticky kolabuje. Ministři se střídají jako na běžícím páse, rozpadají se vládní strany. Vládnou s krédem 'Díky za každé nové ráno'… Pošleme je na zasloužený odpočinek.“ S podporou ekonomiky ale nechce experimentovat: „Nehledejme nové recepty, ale vraťme se k tomu, co úspěšně realizovaly sociálnědemokratické vlády v letech 1998 až 2006.“