sKarty se spořitelně mohou vyplatit i bez povinných účtů, soudí Müllerová

Praha – Projekt sKaret navzdory dřívějším výhružkám dodavatele zatím zřejmě není u konce. Ministerstvo práce a sociálních věcí připravilo nové změny ohledně zakázky – například zrušení povinnosti mít zřízený účet přímo u České spořitelny – i za cenu, že tím de facto poruší stávající smlouvu se spořitelnou. Pokračování distribuce karet bez povinných účtů se bance sice nevyplatí, podle ministryně Ludmily Müllerové je ale dohoda i za těchto podmínek možná. Spořitelna by podle ní v pohodě mohla v projektu pokračovat, aniž by žádala kompenzaci.  „Myslím, že spořitelna určitě nevyčerpala všechny možnosti. Za určitých legislativních změn si to dovedu představit,“ řekla ministryně s tím, že s bankou dál vyjednává o nových podmínkách.

Už včera odpoledne Müllerová vyvracela domněnky, že spořitelna chce kvůli nevýhodným změnám od sKaret odstoupit. Podle ní banka prozatím nežádala po státu ani kompenzace za své výdaje do sociálních karet. Šéfka resortu věří, že vše skončí smírnou dohodou. Spořitelně se podle ministryně může projekt vyplatit i bez povinných účtů klientů. „Já se domnívám, že určitě nevyčerpala všechny možnosti. Jsem o tom přesvědčena. Nepochybně se bude snažit hledat nějaké výhodné způsoby i pro sebe,“ dodala v Interview ČT24.

Právě fakt, že držitelé sKarty musí mít povinně zřízen také účet u České spořitelny, se stal terčem kritiky. Toto nařízení posléze přehodnotilo i ministerstvo.  „Na základě analýz se domníváme, že tato povinnost je v rozporu s Listinou základních práv a svobod a s ústavou,“ zmínila Mullerová. Proto nový návrh počítá s tím, že příjemci dávek budou muset vlastnit pouze průkazku. Jak peníze dostanou, už záleží na jejich výběru. Mohou je dostávat na své osobní konto či poštou od státu.  Spořitelní účet by byl plně dobrovolný a také v případě, pokud by se sociální kartou chtěli platit či vybírat peníze z bankomatu. 

Ludmila Müllerová, ministryně práce a sociálních věcí:

„Jestliže by spořitelna řekla: 'Pro nás to sice není tak výhodné, ale my do toho půjdeme,' tak má možnost nabízet určité benefity pro svoje klienty a zase by se jim například v podobě plateb kartou ty peníze mohly vracet. … Domnívám se, že určitě nevyčerpala všechny možnosti.“

  • Podle stávajícího zákona se dávky příjemcům vyplácejí prostřednictvím sKarty, ke které spořitelna vždy vede účet.
  • Spořitelna distribuuje sKarty zcela bezplatně. Do projektu však sama vložila 300 milionů korun.
  • Jediný skutečný výnos pro spořitelnu prý představují provize od obchodníků, jestliže by klienti s sKartou platili.
  • Ve smlouvě banky s ministerstvem je pak to, že pokud by spořitelna systém měla dlouhodobě dotovat, může vyvolat jednání o kompenzaci.

Ministerstvo nyní vyhodnocuje připomínky, které k chystaným změnám měly ostatní resorty a další instituce. Poté materiál projedná vláda. „Jednání se spořitelnou budou zřejmě u konce až ve chvíli, kdy bude ukončen legislativní proces,“ dodala ministryně práce. Výsledek poté poputuje do Sněmovny. Kabinet minulý týden nepodpořil návrh senátorů, aby se projekt úplně zrušil. Také o této senátní novele budou ale rozhodovat poslanci.

Projekt sKaret odstartoval pod vedením někdejšího ministra Jaromíra Drábka (TOP 09). Systém kritizuje rada postižených, odbory, opozice i někteří koaliční politici. Výhrady měl ombudsman i ochránci dat. Ministerstvo uzavřelo se spořitelnou smlouvu loni v lednu na 12 let. Podle kontraktu banka počítala s tím, že by přes sKarty mělo putovat 98 procent dávek a v budoucnu i penze.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)
Vydáno pod