Kala: Politická volba šéfa NKÚ je v podání sněmovny logická

Praha – Čerstvě navržený prezident Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Miloslav Kala nadále odmítá nařčení části koalice z toho, že jeho volba se stala předmětem politického obchodu s posty v úřadu. Jako bývalého poslance ho navrhla ČSSD a nakonec získala i podporu ODS – podle kuloárních informací výměnou za dosazení „své“ poslankyně na funkci viceprezidentky NKÚ. Kala namítá, že dosazení současných či bývalých politiků do funkce, kterou schvaluje sněmovna, lze běžně vídat i ve světě a není to nic překvapivého. „Sněmovna volí tyto posty a z toho vyplývá, že je to člověk, který vždy s Poslaneckou sněmovnou byl či je v nějakém kontaktu,“ uvedl Kala v Událostech, komentářích.

S navržením Kaly nesouhlasí hlavně TOP 09. Podle šéfa jejich poslanců Petra Gazdíka dali poslanci ODS přednost volbě bývalého poslance ČSSD, aby zajistili post viceprezidentky pro poslankyni ODS Zdeňku Horníkovou. Celý proces pak označil za „politický handl z doby opoziční smlouvy“.

NKÚ je ze zákona nezávislý orgán, jmenování lidí spojených s politickými stranami v jeho čele ale není novinkou. „Ono je to podobně i v jiných zemích. Ten důvod je asi ten, že sněmovna volí tyto posty a z toho vyplývá, že je to člověk, který vždy s Poslaneckou sněmovnou byl či je v nějakém kontaktu,“ uvedl Kala s tím, že šéf NKÚ například často komunikuje s kontrolním výborem sněmovny.

„Já už 5 let nejsem politikem, nejsem členem Poslanecké sněmovny. K sociální demokracii i levici se hlásím, ale to, k čemu ta otázka směřuje a vytváři to jakýsi pocit špinavého handlu, je věc, kterou musím odmítnout. Po roce fungování úřadu nenajdete příklad, kdy bych zneužil nebo využil své postavení a pokusil se ovlivnit kontrolu a činnost úřadu.“

I přechozí prezident NKÚ František Dohnal býval před nástupem do NKÚ hejtmanem navrženým KDU-ČSL, politickou příslušnost k ODS zase prokazoval jeho předchůdce Ladislav Voleník. „Já bych se zeptal, jestli pan dotkor Voleník, když byl zvolen jako poslanec, jestli to byl politický obchod nebo opoziční smlouva,“ polemizoval Kala.

Petr Gazdík (TOP 09): „Legitimní volbu bereme na vědomí, jsme však přesvědčeni, že tento pokleslý partajní obchod z dob opoziční smlouvy sníží vážnost jak Nejvyššího kontrolního úřadu, tak Poslanecké sněmovny.“

Miloslav Kala: „Důležité je říci, že sama TOP 09 navrhovala lidi, kteří jsou bývalými náměstky ministrů, a to jsou také politické funkce… Dosáhli jsme toho, že po roce se ta situace vyřešila, a já tady sedím jako nějaký uličník a mám se zpovídat z toho, jestli byly uzavřeny nějaké dohody. Se mnou dohody nebyly uzavřeny. Dlouho jsem zvažoval, jestli mám vůbec přijmout nominaci od ČSSD. Jsem přesvědčený, že ostudu úřadu neudělám.“

Vládní TOP 09/STAN do včerejší tajné volby poslala poslance za ODS Miloslava Vaňka. Ten však nezískal dostatek hlasů. Bývalý náměstek na MPSV působí jako šéf Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových a podle Gazdíka o jeho „nestrannosti a bezúhonnosti“ nešlo pochybovat.

Nejvyšší kontrolní úřad je bez svého šéfa od loňského února, kdy musel rezignovat dosavadní prezident František Dohnal. Pražský městský soud mu tehdy potvrdil podmínku za trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby. Z tohoto přečinu ho žalovali poslanci, za to, že jejich kontrolnímu výboru opakovaně odmítl vydat podklady k auditu hospodaření NKÚ.

Kdo je budoucí prezident NKÚ?

Miloslav Kala absolvoval Fakultu strojní VUT v Brně. V letech 1988–1996 byl zaměstnán v Adamovských strojírnách Adast. Zde začal jako konstruktér, v roce 1996 opouštěl funkci obchodního ředitele a člena představenstva podniku ADAST SYSTEMS, a. s. Následně si založil firmu Kala & Partner, působící v ekonomickém a organizačním poradenství.

Politickou kariéru Kala zahájil v komunálních volbách v roce 1998, když za ČSSD usedl v zastupitelstvu města Blansko, od roku 2000 dokonce působil jako tamní starosta. Ve volbách v roce 2002 byl za sociální demokracii poprvé zvolen do Poslanecké sněmovny, kde zastával funkce místopředsedy mandátového a imunitního výboru a člena hospodářského výboru. Svůj mandát Kala v roce 2006 obhájil a stal se předsedou sněmovního mandátového a imunitního výboru, také znovu zasedal v hospodářském výboru.

Na poslanecký mandát rezignoval v listopadu 2008, aby mohl být jmenován viceprezidentem NKÚ. Zde sekundoval Františku Dohnalovi do roku 2012, než musel šéf úřadu odstoupit. Od té doby Kala Nejvyšší kontrolní úřad fakticky vedl.

Rozhovor s Miloslavem Kalou (zdroj: ČT24)