Zeman jmenoval Kalu do čela NKÚ

Praha - Šéfem Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) se dnes oficiálně stal Miloslav Kala, který úřad dosud vedl v pozici viceprezidenta. Do funkce ho jmenoval prezident republiky Miloš Zeman, který Kalu označil za odborníka, jenž se s novou funkcí nebude muset složitě seznamovat. Kandidátem na šéfa NKÚ se Kala stal v úterý, kdy ho vybrala Poslanecká sněmovna. V tajné volbě získal od poslanců 108 hlasů.

Kala je členem ČSSD, jeho jmenováním se uvolní post viceprezidenta úřadu. Podle údajných dohod by sněmovna do této funkce měla zvolit poslankyni ODS Zdeňku Horníkovou. V případě jejího jmenování viceprezidentkou úřadu by ji ve sněmovně nahradil podnikatel z Trutnovska Martin Mečíř.

Miloš Zeman:

„Vidím vynikajíciho odbornika, který jako prezident NKÚ zastával velmi dobře svou funkci a nemusí se s ní teprve seznamovat (…) odborníka, který dosud jako viceprezident velmi dobře zastával svoji funkci. “Konečně po zhruba roce se Poslanecké sněmovně podařilo dosáhnout dohody velké většiny parlamentních stran, kterou velmi oceňuji, třebaže někteří méně úspěšní politici proti ní do poslední chvíle protestovali,"

S výběrem Kaly od začátku nesouhlasila TOP 09. Podle ní byla nominace výsledkem politického obchodu mezi ODS a ČSSD. A ohradila se proti ní i šéfka nejmenší vládní strany Karolína Peake. LIDEM podle ní byla připravena kandidáty na post šéfa úřadu navrhnout, koalice ale její hlasy nevyslyšela.

Kala vedl úřad od loňského února, kdy kvůli pravomocnému rozsudku skončil ve funkci tehdejší prezident úřadu František Dohnal. Kala se stal viceprezidentem NKÚ v roce 2008, předtím byl od roku 2002 poslancem ČSSD. Sociální demokraté ho také v nynější volbě navrhli.

Bývalého prezidenta NKÚ Dohnala často kritizovali poslanci z kontrolního výboru a vytýkali mu zejména údajné plýtvání s penězi. Rozhodli se hospodaření NKÚ zkontrolovat, ale Dohnal jim odmítal vydat potřebné dokumenty a hájil se tím, že poslaneckou kontrolu neupravuje žádný zákon. Soud ho nakonec za toto odmítání odsoudil, a tím jeho účinkování v čele NKÚ skončilo.