Bárta: „Dnes nejsem očištěn jen já, ale celé Věci veřejné“

Praha - Pražský městský soud dnes potvrdil zprošťující rozsudek v trestní kauze předsedy Věcí veřejných Víta Bárty a poslance Jaroslava Škárky. Nevyhověl odvolání státní zástupkyně, která politiky vinila z podplácení a z přijetí úplatku. Dnešní rozhodnutí je pravomocné, žalobce Vladimír Hackl však plánuje iniciovat dovolání v neprospěch obou politiků. „Terminátor Věci veřejné je naolejován a boj proti kmotrům, boj za levnější a kvalitnější potraviny a boj proti Kalouskovu hazardu může začít,“ okomentoval rozhodnutí soudu Vít Bárta.

Státní zástupkyně Hana Vrbová dnes trvala na plném rozsahu obžaloby, podle soudu ale o vině obou politiků nejsou důkazy. „Pokud jde o jednání obžalovaného Víta Bárty, dospěli jsme k závěru, že není trestným činem. Chybí tam totiž ten základní předpoklad, že předání peněz - bezúročné půjčky - bylo provedeno tak, aby byl ovlivněn obecný zájem,“ uvedla předsedkyně odvolacího senátu Jarmila Löffelmannová.

 Jaroslav Škárka po vynesení rozsudku komentoval rozhodnutí soudu tím, že se s částí rozsudku týkající se své neviny ztotožňuje, naopak s částí týkající se Víta Bárty nesouhlasí. Podle jeho názoru zprostil soud osvobozením Bárty viny „korupčníka“.  Zopakoval, že zvažuje stížnost na obvodního soudce Jana Šotta za „způsob, jak manipulativně vedl původní jednání“.

"Dámy a pánové, jsem očištěn. Terminátor Věci veřejné je naolejován a boj proti kmotrům může naplno začít. Ale ptám se, co spousta anonymních nepohodlných lidí účelově kriminalizovaných a mediálně dehonestovaných jen proto, že se postavili kmotrům?" řekl Vít Bárta na tiskové konferenci ke svému osvobození.

Obžaloba tvrdila, že Bárta dal tehdejším stranickým kolegům, poslancům Škárkovi a Kristýně Kočí, 170 000 a 500 000 korun za to, aby k němu byli loajální a prosazovali jeho zájmy ve straně. Škárka údajně úplatek přijal a část peněz také použil. Bárta, který kvůli kauze rezignoval na post ministra dopravy, se hájil tím, že Škárkovi a Kočí peníze jen půjčil.

Obvodní soud pro Prahu 5 původně Bártu potrestal za podplácení osmnáctiměsíční podmínkou a Škárku za podvod třemi lety vězení. Odvolací soud ale rozsudek zrušil s tím, že Bárta ani Škárka trestný čin nespáchali, obvodní soud tak kauzu musel řešit znovu. Tentokrát oba muže osvobodil. Předseda senátu Jan Šott, který osvobozující verdikt vynesl, ale zdůraznil, že se s verdiktem neztotožňuje. Ve svém rozhodování byl totiž formálně vázán závěrem odvolacího soudu, který konstatoval, že se ani jeden z obžalovaných nedopustil trestného činu. Šott proto měl dle svých slov nulovou šanci tento verdikt změnit.

Tejc: Bártu nikdo očistit nemůže

Podle šéfa poslanců opoziční ČSSD Jeronýma Tejce Bártu nikdy nikdo očistit nemůže. „Vít Bárta prokázal, že je ušpiněn svou bezpečnostní agenturou, je ušpiněn tím, co dělal na jednání sněmovny či když fungovaly VV. To, že něco není trestné, ještě neznamená, že to není zavrženíhodné,“ uvedl Tejc. Podle něj Bártu soud osvobodil i proto, že se „schoval“ za poslaneckou imunitu. „Byť není odsouzen, rozhodně není nevinný v tom širším slova smyslu,“ řekl Tejc. 

Skepticky se k věci staví i ODS. „My politici bychom měli respektovat rozhodnutí soudu, to také činím v této věci, byť se třeba s výkladem imunity v kauze Bárta osobně neztotožňuji,“ uvedl místopředseda občanských demokratů Jiří Pospíšil.

Peake na svém rozhodnutí opustit VV nehodlá nic měnit

Vicepremiérka a bývalá členka VV Karolína Peake (LIDEM) řekla, že je na místě respektovat dnešní výrok soudu. „Je to zvrácení soudu první instance, který způsobil poměrně značný povyk v médiích, ale i ve veřejnosti. A myslím si, že soud první instance rozhodoval zajímavě,“ řekla Peake. Na svém rozhodnutí opustit VV nic nemění.

Soudce Jan Šott
Zdroj: ČT24

Nulový prostor pro soudce?

„Máme naprosto nulový prostor k vlastnímu posouzení věci. Trestní právo se zastavilo před branou politiky a korupční jednání, které na kterékoliv jiné úrovni lidského života je postihováno, se od určitého postavení pachatele a na určitém místě stává trestně nepostižitelným,“ upozornil soudce Jan Šott. K osvobozujícímu rozsudku přispěl loňský verdikt Nejvyššího soudu - rozhodl, že Bárta nesměl být dál souzen za nabídku půjčky spolustraníkům, ale jen za samotné předání peněz, protože se nabídka odehrála na půdě Poslanecké sněmovny.

Že by Bárta ani Škárka nespáchali žádný trestný čin, dál odmítá i státní zástupce. „Možnost podání dovolání tady bude velmi intenzivně zvažována a my tam nějaký prostor vidíme,“ uvedl žalobce Vladimír Hackl. Jestli takový prostor existuje, bude posuzovat Nejvyšší státní zástupce; ten rozhodne, jestli obálkovou kauzu čeká další přesun k Nejvyššímu soudu.

Vydáno pod